WZMOCNIJ SIĘ PO ANTYBIOTYKU

Antybiotyk jest czasem koniecznością, może po prostu uratować życie. Problem w tym, że niszczy nie tylko drobnoustroje chorobotwórcze, ale i dobre bakterie, osłabiając organizm, zaś nadużywany może poczynić spore spustoszenia nie tylko w naszej florze bakteryjnej.

any, poza tym produkty z białej mąki, konserwanty, wszelkie używki typu alkohol, kawa, papierosy i ogólna dieta z małą zawartością błonnika. Szkodzi im także chlorowana woda, a nawet pasty do mycia zębów zawierające fluor. Cukier w naszej diecie po antybiotykoterapii jest szkodliwy z jeszcze jednego powodu – jest mianowicie doskonałą pożywką dla grzybów, a te wyjątkowo chętnie atakują osłabiony organizm (pamiętajmy, że cukier obecnie można – i to w dużych ilościach – znaleźć niemal wszędzie, od przekąsek po sosy i keczupy…). Z podobnych powodów (bakterie i grzyby) nie jest wskazany biały ryż, wszelkie produkty wysoko przetworzone, gotowe sosy, sery pleśniowe.

Stół po antybiotykoterapii
Co jeszcze powinno, poza wymienionymi produktami probiotycznymi, trafić na nasz stół podczas regeneracji po leczeniu antybiotykami? Produkty lekko strawne (należy odciążyć osłabioną wątrobę), ale pełne witamin (A, B, C) i składników mineralnych. Przede wszystkim wszelakie warzywa, świeże, gotowane, w formie surówek, począwszy od podnoszących odporność i działających prozdrowotnie cebuli i czosnku, poprzez kapusty, sałaty, ogórki, brukselkę, brokuły, po papryki, natkę pietruszki, pory i selery, a także owoce, zwłaszcza te kwaśniejsze – jabłka, kiwi, porzeczki, cytrusy (cytrusy wyłącznie po zakończeniu antybiotykoterapii, gdyż utrudniają wchłanianie się leków). Polecane są kasze, najlepiej z pełnego ziarna (gryczana, pęczak, jaglana), brązowy lub dziki ryż (który tak naprawdę nie jest ryżem, to nasiona zizanii wodnej zwanej też wodnym owsem), miód (zamiast cukru), orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, ryby, chude mięsa, pieczywo i makarony pełnoziarniste.

U dzieci po antybiotykach może wystąpić okresowa nietolerancja laktozy, na kilka, kilkanaście dni należy wtedy wykluczyć z diety produkty mleczne, masło, sery. Rzadziej pojawia się okresowa nietolerancja glutenu (zboża należy wówczas na pewien czas zastąpić ryżem, kaszkami kukurydzianymi, ziemniakami). Maluchy mogą mieć też podrażniony układ pokarmowy, który źle zareaguje na surowe warzywa i owoce – najlepiej je więc ugotować (marchewka, buraki, kalafior).

Zielona siła
Odnowa flory bakteryjnej i wzmacniająca dieta mogą być stymulowane przez odpowiedni dobór ziół lub ich mieszanki. Mogą one mieć różne właściwości, od wspomagania pracy wątroby (ostropest plamisty, koper włoski, karczochy, mieszanki z liści brzozy, poziomki, pokrzywy i ziela mniszka lekarskiego, siemię lniane), poprzez działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, odtruwające (kłącza perzu, liście brzozy, ziele skrzypu, często w formie mieszanek) czy ochronę przewodu pokarmowego (prawoślaz, lukrecja, wiąz czerwony). Są również takie, które
mają ogólnie korzystne działanie na układ odpornościowy: jeżówka (echinacea), żeń-szeń syberyjski, korzenie berberysu i łopianu, traganek, dziki bez, oregano, sok z aloesu, piołun, bobrek trójlistkowy, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, pokrzywa.

Przepisy dla zdrowia

Miodowo-cytrynowy napój wzmacniający

Łyżka miodu, szklanka przegotowanej
ostudzonej wody, sok z 1/2 cytryny
Składniki wymieszać, wstawić na 12 godzin do lodówki, pić przez kilka dni na czczo.
 

Pasta cebulowo-czosnkowa
Cebula, 5 ząbków czosnku,
szklanka miodu

Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić, wymieszać z miodem, wstawić do lodówki. Jeść po łyżce 2 razy dziennie.

Mieszanka ziołowo-miodowa
Korzeń lukrecji, kora wierzbowa, liście bobrka trójlistkowego, liście maliny, liście pokrzywy, nasiona lnu, ziele pięcio

Autor: Aneta Maziarz
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.