Zdrowie na talerzu

Zdrowie na talerzu

Przepisy Teresy Lewkowicz-Mosiej Placki z dyni Około 30 dag dyni, 2 szklanki mąki, 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru,, 2 jaja, sól, soda oczyszczona, cukier puder, cukier waniliowy, olej do smażenia. Dynię obrać i poszatkować na grubej tarce. Mleko roztrzepać z jajami, dosypać m

Przepisy Teresy Lewkowicz-Mosiej

Placki z dyni

Około 30 dag dyni, 2 szklanki mąki, 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru,, 2 jaja, sól, soda oczyszczona, cukier puder, cukier waniliowy, olej do smażenia.

Dynię obrać i poszatkować na grubej tarce. Mleko roztrzepać z jajami, dosypać mąkę i wymieszać ręcznie lub mikserem. Na końcu dodać po szczypcie soli i sody oczyszczonej, łyżeczkę cukru waniliowego oraz utartą dynię. Uformować z ciasta płaskie placuszki i kłaść je na rozgrzany olej. Gdy się zrumienią, odsączyć z obu stron i posypać cukrem pudrem.

Dynia po grecku

20 dag dyni, 2 cebule, 2 marchwie, 40 dag pomidorów, średni seler, por, łyżka mąki, pieprz, ziele angielskie, 4 łyżki oleju, sól.

Obraną dynię pokroić w drobne kwadraciki, oprószyć mąką, i obsmażyć na połowie oleju. Oczyszczone marchewki i selera zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i pora obrać, opłukać, pokroić w pierścionki. Przygotowane warzywa poddusić na reszcie oleju. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić, dodać do reszty warzyw. Włożyć kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, osolić i dusić, podlewając wodą. Do miękkich warzyw dodać podsmażoną dynię, doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Podawać z ryżem na sypko, posypując potrawę natką pietruszki.

Jarzębina – przepisy opr. na podstawie „Owoców z pól i lasów” Ireny Gumowskiej

Kompot jarzębinowy

Owoce jarzębiny odgoryczyć – umyć, wyłożyć na sito, zanurzyć we wrzątku i potrzymać przez 5 minut, wodę odlać i czynność powtórzyć. Można też przemrozić w zamrażalniku przez 24 godziny. Następnie przepuścić przez sokowirówkę, dodać cukier (na 1 l soku 1 kg cukru), zagotować, mieszając. Rozlać sok do butelek.

Galaretka jarzębinowa

Do litra soku otrzymanego według poprzedniego przepisu dodać sok z 2 cytryn i ich sparzoną skórkę oraz kilogram cukru i gotować, aż zgęstnieje. Gorącą galaretkę wkładać do podgrzanych słoików, zamknąć.

Dżem z jarzębiny i jabłek

Dwa kilogramy kwaśnych jabłek (np. antonówek), obrać, pokroić i rozgotować, przetrzeć przez sito i podgrzewać na małym ogniu dopóki nie osiągną połowy objętości., stale mieszając, aby się nie przypaliły. Dodać tyle cukru, ile razem ważą zagęszczony przecier i jarzębina. Wymieszać, dołożyć owoce jarzębiny i gotować. Gdy kropla dżemu spuszczona na zimny talerzyk nie rozpływa się,, przełoż

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.