Moringa olejodajna (Moringa oleifera)

To pochodzące z Indii drzewo ma niezwykłą moc. W jego ojczyźnie mówią o nim „cudowne”, ponieważ bardzo szybko rośnie, owocuje w czasie największej suszy, a po wycięciu zaraz odrasta. Dostarcza pożywienia oraz leki na niezliczoną ilość chorób, a także uzdatnia wodę do picia. Produkty z moringi uznane zostały za żywność funkcjonalną. Warto sięgnąć po dostępne u nas suszone, często sproszkowane liście, które wspomogą nas w leczeniu różnych, także przewlekłych dolegliwości oraz wykorzystywać je w kuchni.

Najbardziej znany i najczęściej uprawiany gatunek to moringa olejodajna (Moringa oleifera). Jest niewysokim drzewem rosnącym u podnóża Himalajów w północno-zachodnich regionach Indii. Dziś można ją spotkać również w wielu miejscach w Afryce, Arabii, południowo-wschodniej Azji, na Pacyfiku, Wyspach Karaibskich oraz w Ameryce Południowej. Mieszkańcy wszystkich tych obszarów stosują moringę w codziennej diecie, ale równie często sięgają po nią ze względu na cenne właściwości lecznicze.

W swojej ojczyźnie, w Indiach, nazywa się drzewem perkusyjnym (drumstick tree), od wydłużonego kształtu strąków przypominających pałeczki perkusyjne. Na Filipinach moringa jest najlepszym przyjacielem matki, bo jej ugotowane liście stanowią ważny składnik diety matek karmiących piersią – wzmagają laktację. Z kolei mieszkańcy Florydy ochrzcili ją mianem drzewa chrzanowego, ponieważ z korzeni moringi przyrządzają sos o smaku przypominającym tarty chrzan.

W 2008 roku moringa została uznana przez Narodowy Instytut Zdrowia w Stanach Zjednoczonych za „Drzewo Roku”. Każdą część tej rośliny da się spożytkować, czy to w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, czy w chemicznym (do produkcji impregnatów) i drzewno-papierniczym (do produkcji płótna introligatorskiego).

Jak piszą T. Weiss i J. Bor w książce Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury: „Moringa zawiera dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy i cztery razy więcej witaminy A niż marchew, sześć razy więcej polifenoli niż czerwone wino, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, (...)
25 razy więcej żelaza niż szpinak” oraz substancje hamujące procesy zapalne i 46 antyoksydantów zapewniających długie życie.

Zawartość składników odżywczych w morindze jest bardzo wysoka. Już jedna łyżeczka proszku z jej liści zapewnia dzienne zapotrzebowanie na wiele substancji. Proszek czy pokruszone liście można dodawać do potraw, koktajli lub pić jako herbatę.

Właściwości lecznicze
Od wieków przedstawiciele różnych kultur i narodowości stosowa-
li moringę jako lek na infekcje skórne, niedokrwistość, astmę, czyraki, zanieczyszczenia we krwi, zapale-nie oskrzeli, katar, chorobę niedokrwienną serca, cholerę i wiele innych chorób.

Moringę szybko wzięli pod lupę naukowcy i dziś dostępnych jest sporo badań potwierdzających jej skuteczne działanie lecznicze. Z różnych części drzewa wyizolowano aż 92 związki aktywne przydatne dla zdrowia oraz witaminy, sole mineralne i antyoksydanty. Ogólnie rzecz ujmując, moringa wykazuje działanie przeciwzapalne, antyspazmatyczne i przeciwpadaczkowe, obniżające ciśnienie krwi, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, przeciwgorączkowe, przeciwwrzodowe, moczopędne i pozytywnie wpływające na nerki, obniżające cholesterol, przeciwcukrzycowe i ochraniające wątrobę.

Spowalnia też procesy starzenia, chroni przed schorzeniami układu naczyniowo-wieńcowego, pomaga pozbyć się nadwagi.

Prawie wszystkie części rośliny nadają się do spożycia i każda kryje w sobie uzdrawiającą moc.
Najbardziej odżywczą częścią drzewa są liście. Zawierają witaminy z grupy B (B2 i B6), witaminę C, β-karoten, witaminę K, magnez, wapń, żelazo, potas, sporo pełnowartościowego białka i wolne aminokwasy. Nie dość, że same są źródłem wielu substancji odżywczych, to jeszcze wspomagają przyswajanie składników z innych produktów spożywczych.

W naszych sklepach dostępne są liście, wysuszone i często sproszkowane, które zawierają całe bogactwo związków odżywczych. Są cennym uzupełnieniem diety, skutecznie stawiają na nogi rekonwalescentów i

Autor: Karolina Górecka
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.