Moringa olejodajna (Moringa oleifera)

To pochodzące z Indii drzewo ma niezwykłą moc. W jego ojczyźnie mówią o nim „cudowne”, ponieważ bardzo szybko rośnie, owocuje w czasie największej suszy, a po wycięciu zaraz odrasta. Dostarcza pożywienia oraz leki na niezliczoną ilość chorób, a także uzdatnia wodę do picia. Produkty z moringi uznane zostały za żywność funkcjonalną. Warto sięgnąć po dostępne u nas suszone, często sproszkowane liście, które wspomogą nas w leczeniu różnych, także przewlekłych dolegliwości oraz wykorzystywać je w kuchni.

 

Przepisy

Sok warzywno-owocowy z dodatkiem liści moringa
5 winnych jabłek, gruszka, korzeń pietruszki, czerwony burak, 100 g zielonych winogron,
3 brzoskwinie, 2 marchewki,
łyżeczka sproszkowanych liści moringi
Wszystkie owoce i warzywa oczyszczone i podzielone na mniejsze kawałki przekładamy kolejno do wyciskarki lub sokowirówki. Do tak przygotowanego soku dodajemy łyżeczkę sproszkowanych liści moringi.

Ser moringowy
2 łyżeczki proszku z liści moringi,
200 g orzechów nerkowca, 4 szalotki, 1/2 ząbka czosnku w łupinie, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, sok z cytryny, sok z limonki
Składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.

Moringa smoothie
Łyżka proszku z liści moringi, 3 dojrzałe
banany, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy,
3 szklanki wody, 1/2 ogórka zielonego,
2 garście roszponki, pokrojone jabłko
Składniki zmiksować na gładki mus. Można dosłodzić miodem, ksylitolem, stewią lub ulubionym syropem.

Zielony koktajl z moringą
polecany przy niedokrwistości

Garść szpinaku, garść jarmużu, jabłko, plaster świeżego ananasa, łyżeczka sproszkowanych
liści moringi, łyżka nierafinowanego oleju
kokosowego, pół łyżeczki sproszkowanej wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii
Składniki zmiksować.

Kartoflanka z liśćmi moringi
4 duże ziemniaki, cebula, marchewka, 1/2 l bulionu warzywnego, 2 łyżeczki sproszkowanych liści
moringi, 100 ml śmietany, 50 ml sosu sojowego, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
Warzywa obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w rondlu z oliwą, aż cebula się zeszkli. Dodać śmietanę wymieszaną wcześniej z sosem sojowym oraz bulion warzywny, całość dusić przez ok. 20 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec wsypać sproszkowane liście moringi i zmieszać.

Karolina Górecka
Korzystałam m.in. z:
Ben-Erik van Wyk, Michael Wink, Rośliny lecznicze świata. Ilustrowany przewodnik, Wrocław 2008.
dr Ruediger Dahlke, Superodżywianie. Energia, witalność, zdrowie, VITAL, Białystok 2017.
Rigano L., Andolfatto Ch., Radice A. Moringa Seed Oil- The New Soul of Cosmetic, SOFW Journal 2/3-2011.
T. Weiss, J. Bor, Żywność funkcjonalna, Vital, Białystok 2015.
 

Autor: Karolina Górecka
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.