DIETA SIRT

DIETA SIRT

Podobno pomaga odzyskać zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie oraz odmłodzić organizm i wydłużyć życie. Lato to najlepsza pora, by ją wypróbować.

Ponad rok temu ukazała się w Polsce książka Aidana Gogginsa i Glena Mattena pt. Dieta sirt. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania. Autorzy są dietetykami medycznymi. Odkryli oni, że produkty bogate w związki zwane polifenolami aktywują w naszym organizmie pewne białka, zwane białkami SIRT, które wykazują ważne dla naszego zdrowia właściwości. Między innymi pozwalają szybciej i skuteczniej spalać tkankę tłuszczową, dłużej cieszyć się zgrabną sylwetką, poprawiają samopoczucie i dodają energii, zmniejszają apetyt i chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, takich jak: miażdżyca czy choroby układu krążenia, a także cukrzyca, otyłość czy nowotwory.

Nazwa tej diety oznacza bardzo cenne białka, które są pobudzane do pracy po spożyciu zalecanych w niej produktów. Te białka potrafią nie tylko zatrzymać zegar biologiczny, ale także cofać jego wskazówki! Mają tyle pozytywnych dla zdrowia właściwości, że dieta SIRT zalicza się nie do setek diet cud, ale do nielicznego grona diet leczniczych. To dieta rzeczywiście pozwalająca długo utrzymać sprawność fizyczną i psychiczną oraz odmłodzić organizm.

Zasady

Są dosyć proste, a dieta podzielona jest na 3 etapy.
Autorzy diety wybrali 20 produktów, które zawierają najwięcej związków polifenolowych. To przede wszystkim z nich komponuje się posiłki w diecie sirt. Są zwane żywnością sirtuinową. W pierwszych dwóch etapach korzysta się niemal wyłącznie z nich, później stanowią niezwykle ważny komponent każdego posiłku na trzecim etapie diety.

Pierwszy etap trwa tydzień. W ciągu dnia należy w równych odstępach czasu spożyć 4 posiłki – z których 3 to zielone soki/koktajle oraz jeden pełnowartościowy posiłek wegański – złożone z zalecanych składników. Ze względu na soki warzywne, które są bardzo nisko kaloryczne, wartość energetyczna diety w pierwszym tygodniu nie przekracza 1000 kcal. Pozwala to na zrzucenie ponad 3 kg zbędnego balastu. Bez względu na wszystko, to na pewno znaczne odciążenie dla zbyt przeciążonych stawów.

Następny etap to kolejne 2 tygodnie i tu proporcje się zmieniają. Teraz spożywamy tylko jeden sok/koktajl oraz 3 pełnowartościowe posiłki. Kaloryczność jest już wyższa i dobija do 1500 kcal. Masa ciała spada więc wolniej – do 2 kg na tydzień. Organizm oczyszcza się z toksyn i zaczyna wchłaniać cenne dla zdrowia witaminy i sole mineralne.

Kiedy wytrwamy te 3 tygodnie, rozpoczynamy trzeci etap, w trakcie którego już nie potrzebujemy liczyć kalorii, za to powinniśmy dbać, by nasze posiłki były jak najbogatsze w produkty
sirtuinowe. Nie jest to trudne, jeśli lubimy kawę, zieloną herbatę, zioła, czekoladę i surówki. Warto też na stałe wprowadzić do menu zielone koktajle. Spadek masy ciała zwalnia do około 0,5 kg/tydzień.

Składniki
Każdy z nich ma udowodniony naukowo szereg leczniczych właściwości. Najważniejsze, by wykorzystywać produkty jak najwyższej jakości, a to już sztuka nauczyć się je rozpoznawać.

Czerwona cebula – zawiera bardzo dużo podnoszącej odporność kwercetyny. Lepiej jest ją krótko podsmażyć na oliwie, niż gotować, ponieważ wtedy straty tego cennego składnika są dużo mniejsze.

Czerwona cykoria – ma tę przewagę nad białą cykorią, że jest bogata w ciemnofioletowe barwniki zwane antocyjanami, które znacznie skuteczniej przeciwdziałają namnażaniu wolnych rodników, uzdrawiają nasze oczy i zapobiegają nowotworom. Jest jednak trudno dostępna w sklepach. Częściej można spotkać białą odmianę cykorii. Ta też jest dobra, gdyż zawiera związki przeciwdziałające cukrzycy.

Czerwone...

Autor: Karolina Górecka
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.