Morwa czarna, morwa biała

Sok z owoców morwy czarnej skutecznie gasi pragnienie. Zaleca się go przy wysokiej gorączce oraz jako środek pobudzający apetyt. Zewnętrznie soku tego można używać jako płukanki przy zapaleniu migdałków, w stanach zapalnych jamy ustnej oraz przy owrzodzeniach. Przetwory z owoców morwy czarnej, zawierającej więcej żelaza od białej, działają krwiotwórczo i są zalecane przy anemiach na tle niedoboru tego pierwiastka. Dzięki niskiej zawartości sacharozy mogą je jadać cukrzycy i osoby ze skłonnością do nadwagi.

Morwowe soki i syropy zalecane są także przy dolegliwościach serca, arytmii, tachykardii, częstoskurczu, miażdżycy tętnic, suchym kaszlu, bronchicie, astmie oskrzelowej i chorobach nerek. Warto wiedzieć, że dawni zielarze preparaty z owoców morwy czarnej stosowali w walce z nowotworami piersi i jajników, czasem z zaskakująco dobrym skutkiem.

Owoce morwy mają również zastosowanie w przetwórstwie. Można z nich robić soki, kompoty, nalewki i likiery, a z bardzo dojrzałych owoców przygotować wino. Z 10 kg owoców otrzymuje się 6–7 litrów soku, który po fermentacji daje smaczny, lekki trunek. Owoce można też suszyć i kandyzować. W północnej Azji wysuszone i zmielone owoce dodaje się do wypiekanego chleba.

W górskich wioskach Armenii i Kurdystanu, gdzie trudno o cukier i witaminy, owoce morwy czarnej od niepamiętnych czasów suszyło się jak morele i figi – stanowiły zdrowe uzupełnienie ubogiej diety. Medycyna wschodnia zalecała niedojrzałe owoce morwy przy biegunce, a dojrzałe przeciwko nieżytowi żołądka i jelit oraz przy kolkach żołądkowych. Napar z dojrzałych owoców to doskonały środek napotny, rozpuszczający śluz, moczopędny, łagodnie przeczyszczający.

Teresa Lewkowicz-Mosiej


Sok naturalny z owoców

Podobne artykuły
  • Jeśli masz kłopoty ze zdrowiem...

    Jeśli masz kłopoty ze zdrowiem...

    Droga „Naturo i Ty”! Mój organizm źle toleruje mleko i gluten zbożowy. Wiosną i wczesnym latem nasilają...
  • Iglaste i liściaste

    Iglaste i liściaste

    Wczesną wiosną pozyskuje się surowiec zielarski z drzew iglastych i liściastych, m.in. korę, pędy i pąki, a potem – w ...
  • Jak go od siebie uzależnić?

    Jak go od siebie uzależnić?

    Wakacje to wspaniała okazja do zawierania nowych znajomości. Wreszcie pojawia trochę czasu, żeby o siebie zadbać, a takż...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.