Morwa czarna, morwa biała

Sok z owoców morwy czarnej skutecznie gasi pragnienie. Zaleca się go przy wysokiej gorączce oraz jako środek pobudzający apetyt. Zewnętrznie soku tego można używać jako płukanki przy zapaleniu migdałków, w stanach zapalnych jamy ustnej oraz przy owrzodzeniach. Przetwory z owoców morwy czarnej, zawierającej więcej żelaza od białej, działają krwiotwórczo i są zalecane przy anemiach na tle niedoboru tego pierwiastka. Dzięki niskiej zawartości sacharozy mogą je jadać cukrzycy i osoby ze skłonnością do nadwagi.

Morwowe soki i syropy zalecane są także przy dolegliwościach serca, arytmii, tachykardii, częstoskurczu, miażdżycy tętnic, suchym kaszlu, bronchicie, astmie oskrzelowej i chorobach nerek. Warto wiedzieć, że dawni zielarze preparaty z owoców morwy czarnej stosowali w walce z nowotworami piersi i jajników, czasem z zaskakująco dobrym skutkiem.

Owoce morwy mają również zastosowanie w przetwórstwie. Można z nich robić soki, kompoty, nalewki i likiery, a z bardzo dojrzałych owoców przygotować wino. Z 10 kg owoców otrzymuje się 6–7 litrów soku, który po fermentacji daje smaczny, lekki trunek. Owoce można też suszyć i kandyzować. W północnej Azji wysuszone i zmielone owoce dodaje się do wypiekanego chleba.

W górskich wioskach Armenii i Kurdystanu, gdzie trudno o cukier i witaminy, owoce morwy czarnej od niepamiętnych czasów suszyło się jak morele i figi – stanowiły zdrowe uzupełnienie ubogiej diety. Medycyna wschodnia zalecała niedojrzałe owoce morwy przy biegunce, a dojrzałe przeciwko nieżytowi żołądka i jelit oraz przy kolkach żołądkowych. Napar z dojrzałych owoców to doskonały środek napotny, rozpuszczający śluz, moczopędny, łagodnie przeczyszczający.

Teresa Lewkowicz-Mosiej


Sok naturalny z owoców

Dojrzałe owoce morwy czarnej umyć, oczyścić z szypułek i osączyć. Przepuścić przez sokowirówkę. Ewentualnie lekko osłodzić dla lepszego smaku. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez około 15 minut. Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu. Jest nie tylko smaczny – także wzmacnia organizm, można go dodawać do herbaty przy przeziębieniach, a także używać jako płukanki przy owrzodzeniach jamy ustnej i bólach gardła.

Napar z suszonych owoców

2 łyżki stołowe rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na godzinę, odcedzić. Pić po 1/3 szklanki przed posiłkami. Pomaga przy przeziębieniu z gorączką, grypie, kaszlu. Jest środkiem napotnym.

Odwar z suszonych owoców

Łyżkę stołową rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzątku, podgrzewać na maleńkim ogniu przez 15 minut, odcedzić. Można dodać odrobinę miodu. Pić ciepły. To doskonały środek napotny, a także lekko moczopędny – pomaga między innymi przy obrzękach i opuchliźnie, regulując gospodarkę wodną organizmu.

Podobne artykuły
  • Jak mądrze jeść smakołyki

    Jak mądrze jeść smakołyki

    Cóż może być przyjemniejszego, niż delektowanie się w słoneczne popołudnie lodami, kiedy w ustach rozpływają się sło...
  • Joga i tai-chi

    Joga i tai-chi

    Coraz popularniejsze staje się uprawianie ćwiczeń według tradycyjnych metod z Dalekiego Wschodu. Zaczynają je też pr...
  • Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)

    Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)

    Pokrzywa należy do najbardziej rozpowszechnionych w strefie umiarkowanej i najbardziej wartościowych roślin leczniczyc...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.