Morwa czarna, morwa biała

W poprzednim numerze pisaliśmy o liściach morwy białej. Teraz pora dowiedzieć się, co się kryje w owocach i korze tego drzewa, a także blisko spokrewnionej z nim morwy czarnej, i jaki możemy mieć z tego pożytek. Przede wszystkim warto zainteresować się owocami. To nie tylko pyszny i niskokaloryczny przysmak, ale też doskonały naturalny lek.

Morwy są u nas drzewami parkowymi i alejowymi, ale ich wartość dekoracyjna jest dyskusyjna. Dość późno rozwijają się wiosną ich liście, a potem jesienią wcześnie żółkną i opadają. W dawnej Grecji fakt ten powodował, że morwy czczono jako drzewa Pana i symbol rozumu, czego dowodem było rozwijanie się liści dopiero po wiosennych przymrozkach, jakby w obawie przed zniszczeniem.

U nas spotyka się najczęściej morwę białą (Morus alba), dorastającą do 20 metrów. Ma gładkie miękkie liście i białawe lub jasnoróżowe niepozorne kwiatki. Jej owoce to drobne niełupki obrośnięte soczystymi osnówkami z okwiatu. Są one białe z jednej strony i czerwonawo nabiegłe z drugiej, wykazują pewne podobieństwo do jeżyn. W smaku są bardzo słodkie i nieco mdłe.

Morwa czarna (Morus nigra) jest niższa od białej (osiąga wysokość 10 m). Ma charakterystyczny, krótki pień i okrągławą koronę. Jej owoce są purpurowe, ciemnofioletowe lub czarne (stąd pochodzi nazwa gatunku). Ojczyzną morwy czarnej jest Azja, w formie zdziczałej spotyka się ją często w Hiszpanii i we Włoszech. Z historycznych zapisków wiadomo, że Karol Wielki nakazał wprowadzenie jej do uprawy na północ od Alp. W klasztorach z owoców morwy czarnej wyrabiano wino morwowe.

Zarówno morwa biała, jak i czarna mają zastosowanie w lecznictwie. Zalicza się je do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych o znacznej wartości odżywczej. Dojrzałe owoce morwy zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy, nieco mniej sacharozy), garbniki, liczne kwasy organiczne (sporo jabłkowego i cytrynowego), flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Są też witaminy, zwłaszcza C, PP i liczne z grupy B. Owoce morwy są niskokaloryczne – 10 dag z morwy białej dostarcza 67 kcal, a z czarnej zaledwie 64 kcal. Są środkiem lekko przeczyszczającym, stosuje się je przy zaparciach i bolesnych kolkach. Działają również wykrztuśnie. Syrop z owoców morwy jest smacznym napojem orzeźwiającym, zasobnym w kwasy organiczne.

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i Tybetańskiej preparat otrzymywany z owoców morwy stosuje się w stanach zapalenia tkanki kostnej i okołostawowej. Chińczycy wykorzystują też korę z korzeni do leczenia nadciśnienia, a korę z pni stosują jako środek moczopędny. Chińskie kobiety na wsi do dziś wykorzystują morwę dla urody, przygotowując smarowidło z jej kwiatów i z wyciśniętego z owoców olejku. Taki krem, stosowany niegdyś przez gejsze, pomaga pozbyć się piegów i innych przebarwień, a także wygładza skórę. Na południu Europy owoce oraz kora z korzeni morwy czarnej są łagodnymi środkami przeczyszczającymi, czyszczącymi krew i skutecznymi lekami zwalczającymi tasiemce.

Podobne artykuły
  • Piękno, zdrowie i tajemnicza pyłku kwiatowego

    Piękno, zdrowie i tajemnicza pyłku kwiatowego

    Pyłki kwiatowe zaopatrują organizm w niezbędne składniki spożywcze. A już szczególnie dotyczy to osób zmagających si...
  • Pierz

    Pierz

    Ten uporczywy chwast to przede wszystkim wspaniały czyściciel krwi.  Jego właściwości wykorzystywane były od wie...
  • Naturalne kosmetyki 05

    Naturalne kosmetyki 05

    W marchwi jest dużo prowitaminy A (beta karotenu), wapń, magnez i miedź, a także związki siarkowe. Współczesna kosme...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.