Grzyby leczą

Właściwości lecznicze grzybów znane są od dawna w medycynie ludowej. Dzisiaj naukowcy odkrywają w nich działanie antynowotworowe. I to z pozytywnym skutkiem.             Mykoterapia narodziła się podczas pierwszego międzynarodowego

jne miejsce zajmuje cynk, potas, żelazo i selen.

Preparaty z soplówki jeżowatej wspomagają leczenie wrzodów żołądka, stanów zapalnych jego błony śluzowej oraz przewodu pokarmowego. Stosowane są leczeniu chorób układu nerwowego, szczególnie Alzheimera, przy dolegliwościach towarzyszących menopauzie. Okazują się także skuteczne w leczeniu nowotworów przełyku i żołądka. Wyciąg z soplówki podawano pacjentom chorującym na zapalenie błony śluzowej żołądka. Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że u ponad 80 % pacjentów błona śluzowa została całkowicie zregenerowana. W grzybie wykryto także składniki o właściwościach antybiotycznych. Wspomaga chemioterapię w leczeniu nowotworów.

 

 

Żagiew wielogłowa (Polyporus umbellatus)

Grzyb jadalny. Nazywana jest też „okółkową”. Przypomina ogromną kulę z grzybami wyrastającymi ze wspólnego pnia. W przeciwieństwie do innych krajów, w Polsce jest pod ochroną. Żagiew jest bardzo popularna w Słowacji, stąd wielu polskich grzybiarzy szuka po drugiej strony granicy tego cennego grzyba. Trudno go wypatrzyć w lesie, ale kto ma szczęście, zobaczy ją na korzeniach drzew liściastych i przy dębowych pniach. Potrafi w tym samym miejscu owocować przez kilka lat. Rośnie od czerwca do października w lasach dębowych i bukowych. Oczywiście znana jest też Chińczykom. W błonie komórkowej żagwi naukowcy wyodrębnili ergosterol, który jest cennym składnikiem w lekach stosowanych przeciwko grzybicy. Wykryli też polisacharydy polipeptyd zawierający sporo aminokwasów i witaminę H.

W skład owocni ( suszonej) żagwi wchodzą: proteiny – 7,9 %, błonnik pokarmowy – 45,6 %, węglowodany – 0,5 % oraz minerały – 6,6 %. Jest też wapń, potas, żelazo, sod oraz pierwiastki śladowe, czyli mangan, miedź, cynk. Grzyb głównie odwadnia, czyli działa moczopędnie. Rozluźnia mięśnie, otwiera gruczoły potowe, łagodzi biegunkę, wspomaga leczenie żółtaczki. Uspokaja system nerwowy, zapewniając mu równowagę. Wyciągi z żagwi wielogłowej wspierają skutecznie leczenie nowotworu płuc i krwi. Aż u 86 % pacjentów stwierdzono poprawę stanu zdrowia, dzięki włączeniu do terapii wyciągu z tego grzyba.

Czernidlak kołpakowaty (Coprinus comatus)

Grzyb jadalny. Jest bardzo popularny i wszędzie go pełno. Spotkać go można w lasach, na łąkach, ogrodach, trawnikach miejskich i na skraju dróg. Rośnie od kwietnia do listopada. Do jedzenia nadają się tylko młode czernidlaki z zamkniętymi kapeluszami. W Europie doliczono się blisko 50 jego odmian. Jako jeden z nielicznych grzybów zawiera witaminę C. W 100g suszonych czernidlaków znajduje się np. – 930 mg potasu, 74 mg magnezu, 27 mg wapnia, 3 mg cynku, 2 mg żelaza i 1 mg miedzi oraz manganu. Zawiera też witaminę B 1. Stosowany szeroko w lecznictwie. Już samo jego konsumowanie poprawia pracę jelit i łagodzi dolegliwości związane z hemoroidami. Obniża też poziom cukru. W Azji, głównie w Chinach, prowadzone są eksperymenty nad włączeniem czernidlaka do wspomagającego leczenia nowotworów skóry, które hamuje w 90 procentach. Skutecznie też blokuje rozwój złośliwego mięsaka tkanki łącznej.

 

Uszy judaszowe, uszak (Auricularia auricula-judae)

Grzyb jadalny. Występuje niemal we w

Autor: Ilona Słojewska
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.