Grzyby leczą

Właściwości lecznicze grzybów znane są od dawna w medycynie ludowej. Dzisiaj naukowcy odkrywają w nich działanie antynowotworowe. I to z pozytywnym skutkiem.             Mykoterapia narodziła się podczas pierwszego międzynarodowego

szystkich regionach świata, także i u nas. Jednak na naszym kontynencie dopiero się zadomawia i dlatego nie wszyscy znają jego walory smakowe i lecznicze. Zajmuje ważne miejsce w kuchni japońskiej i chińskiej. Swym wyglądem przypomina uszy. Rośnie przez cały rok, spotkać go można także podczas łagodnej zimy. Najwięcej jest go od sierpnia do grudnia. Rośnie na pniach bzu czarnego i na pniakach drzew liściastych. Legenda mówi, że na bzie czarnym, na którym podobno powiesił się Judasz, wyrosły grzyby podobne do ludzkich uszu. W stanie suszonym zawiera ok. 14 g białka, 65,4 % węglowodanów, 4 błonnika pokarmowego, 5 g substancji mineralnych- najwięcej potasu i wapnia, mniej – krzemu, sodu, fosforu i magnezu.

Grzyby te nazywa się także chińskimi smardzami, ponieważ przywędrowały do Europy z Dalekiego Wschodu. Na początku XII wieku wykorzystywano je do uśmierzania stanów zapalnych gardła i oczu. Łagodzą też przeziębienia, krwawiące hemoroidy, bóle zębów i brzucha, dolegliwości sercowe. Wzmacniają system odpornościowy i włosy, regenerują skórę, wzmacniają naczynia krwionośne, rozrzedzają krew i pochłaniają wolne rodniki. Obniżają poziom cholesterolu. Systematyczne jedzenie judaszowych uszu zapobiega zawałom serca oraz udarowi mózgu. Sporządza się z nich także kremy kosmetyczne. Podobnie jak czernidlak kołpakowaty hamują wzrost nowotworu złośliwego tkanki łącznej.

 

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus)

Grzyb jadalny. Posiada wyjątkowe walory smakowe, toteż wykorzystywany jest w wielu potrawach. Ze względu na wartości odżywcze, często porównuje się go do warzyw. Zawiera białko, wiele substancji mineralnych – najwięcej potasu i fosforu oraz witaminę B i B12. Przypisuje się mu wydłużanie życia. Regularna konsumpcja boczniaka obniża poziom cukru we krwi, reguluje poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Zmniejsza ciśnienie w oczach, wzmacnia organizm po wyczerpującej pracy fizycznej. Zawarte w grzybie polisacharydy wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Ma właściwości nawilżające i wiążące wodę oraz działanie antyzapalne co wpływa odmładzająco na skórę. Ostatnio naukowcy rozpoczęli cykl badań nad jego właściwościami antynowotworowymi.

 

 

 

Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades)

Grzyb jadalny. Nazywany jest też przydróżką, tańcówką. Można go spotkać od maja do listopada na brzegach lasów, na łąkach, pastwiskach i przy polnych drogach na terenie całej Europy. Jadalne są kapelusze, ponieważ nóżki są łykowate. Już samo zjadanie lub stosowanie go jako przyprawy wpływa pozytywnie na tarczycę. Ekstrakty z tego grzyba skutecznie zwalczają bakterie, w tym pałeczki okrężnicy i gronkowce.

Gąsówka fioletowawa (naga) (Lepista nuda)

Grzyb jadalny. To skuteczne „lekarstwo” obniżające poziom cukru we krwi oraz łagodzące wiele dolegliwości nę

Autor: Ilona Słojewska
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.