Imbir można uprawiać w doniczkach

Imbir można uprawiać w doniczkach

Cierpię na chorobę lokomocyjną. Pewna zielarka poleciła mi imbir. I rzeczywiście jest skuteczny. Słyszałam, że można go też uprawiać w doniczce. Napiszcie, czy jest to możliwe i jakie ma jeszcze właściwości. Ola z Białegostoku Imbir lekarski (Zingiber officinale) dał nazwę cał

Cierpię na chorobę lokomocyjną. Pewna zielarka poleciła mi imbir. I rzeczywiście jest skuteczny. Słyszałam, że można go też uprawiać w doniczce. Napiszcie, czy jest to możliwe i jakie ma jeszcze właściwości.

Ola z Białegostoku

Imbir lekarski (Zingiber officinale) dał nazwę całej rodzinie imbirowatych (Zingiberaceae).

Jest byliną, czyli rośliną wieloletnią, osiągającą około 1 m wysokości, pokrojem przypomina trzcinę. Pochodzi z Indii, gdzie również dziś uprawia się imbir na dużych plantacjach, podobnie jak w Chinach, Japonii, w Afryce i w wielu innych krajach o tropikalnym klimacie.

Mieszkańcy Europy Środkowej poznali imbir już w średniowieczu. Jego kłącza przywożono najpierw do Italii, gdzie stosowano je jako lek żołądkowy. Nie znano jeszcze wtedy pochodzenia tej rośliny i przypuszczano, że jest sprowadzana z Arabii.

Pierwszym Europejczykiem, który oglądał rosnący imbir, był Marco Polo. W czasie swoich wschodnich podróży, często widywał tę roślinę w różnych prowincjach chińskich. Później kłącze imbiru zaczęło budzić coraz większe zainteresowanie w lecznictwie.

Słynny polski przyrodnik, ksiądz Krzysztof Kluk (1739–1796) przypisywał imbirowi działanie pobudzające i wzmacniające. Również znany krakowski lekarz, Ignacy Rafał Czerniakowski uważał, że imbir należy do środków silnie pobudzających i rozgrzewających, a w mniejszych dawkach wzmacniających żołądek i usprawniających trawienie.

Obecnie wiadomo, że kłącza imbiru zawierają olejek eteryczny, a w nim związki seskwiterpenowe (zingiberen i zingiberol) oraz oleisty związek o ostrym palącym smaku (gingerol).

Obecnie w wielu krajach imbir stosuje się w lecznictwie jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i zwię- kszający apetyt. Jest przy tym znanym, nieszkodliwym środkiem przeciwko nudnościom, który warto stosować zwłaszcza w pierwszym okresie ciąży oraz przy chorobie lokomocyjnej, a także przy niestrawności i bolesnych skurczach żołądka. Działa również antydepresyjnie.

Japończycy plasterki imbiru podają między kolejnymi daniami w celu oczyszczenia podniebienia i ułatwienia trawienia. Kłącze utarte na tarce i zmieszane z oliwą, nałożone na skórę głowy przed użyciem szamponu jest skutecznym środkiem na łupież.

Jak dawniej, tak i obecnie imbir stosuje się jako aromatyczną, ostrą przyprawę do mięsa, owoców morza, ryb, sosów i niektórych ciast. Sprzedaje się go w postaci całych kłączy, kłączy wysuszonych i zmielonych, a także kandyzowanych i marynowanych.

Najcenniejsze są jednak pod każdym względem świeże kłącza, które przy odrobinie cierpliwości można mieć na bieżąco. Mimo że imbir pochodzi z tropików, nadaje się do uprawy doniczkowej i dość łatwo aklimatyzuje się w naszych mieszkaniach.

Wystawa, jaką powinniśmy mu zapewnić, ma charakteryzować się dużą ilością światła, ale nie wolno dopuścić, aby na imbir padły ostre promienie słoneczne. Najbardziej odpowiednie będą więc parapety okien wychodzących na wschód i zachód.

Do rozmnażania rośliny można z powodzeniem wykorzystać świeże kłącza imbiru. Muszą być sprężyste i bez skaz. Do uprawy nie nadają się kłącza wysuszone lub nadgniłe. Często widać już na nich wyraźnie zawiązki nowych pędów („oczka”).

Jeżeli wybrane kłącze jest zbyt duże, można je przyciąć do odpowiedniej wielkości (od 7 do 10 cm), trzeba to zrobić czystym i bardzo ostrym nożem.

Odkażoną doniczkę napełnia się w 2/3 ziemią uprawną. Na wierzchu płasko układa się wybrane kłącza i przykrywa się je 1–2-centymetrową warstwą ziemi. Następnie na doniczkę naciąga się foliową torebkę i odstawia roślinę w miejsce o stałej temperaturze 20–25o C. Należy pamiętać, ze podłoże powinno być stal

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.