Zdrowotne właściwości chlorofilu

Zdrowotne właściwości chlorofilu

W chwili, gdy poświęcamy czemuś szczególną uwagę, nawet jeśli jest to tylko źdźbło trawy, staje się to tajemniczym, niezwykłym i niewymownie cudownym światem samym w sobie.

HENRY MILLER

Im dłużej żyję, tym bardziej podziwiam świat przyrody. Gdy podczas porannej wędrówki natrafię na jelenia, wiewiórkę lub inne stworzenie, zastygam w bezruchu i zachłannie napawam wzrok jego widokiem, tak jakby nic innego się dla mnie nie liczyło. W zwierzętach, kwiatach, drzewach, a zwłaszcza w słońcu wyczuwam wielką tajemnicę. Gdy patrzę na naszą gwiazdę, jestem wdzięczna za to, że jej światło nic nas nie kosztuje i jest dostępne dla każdego.

Wielu ludzi czerpie przyjemność ze słońca. Gdy regularnie przebywamy w jego promieniach, czujemy się lepiej i wyglądamy zdrowiej. Staramy się zapewnić sobie jak najwięcej jego światła. Stroje kąpielowe zostały zredukowane do minimum, abyśmy mogli w jak największym stopniu wyeksponować nasze ciała na promienie słoneczne. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z istnienia „upłynnionej” formy światła słonecznego, mianowicie chlorofilu.

Jest on tak samo ważny jak promienie słoneczne! Życie nie jest możliwe bez słońca, ale nie powstanie także bez chlorofilu. Chlorofil to płynna energia słoneczna. Spożywanie go w dużych ilościach to jak kąpiel słoneczna dla naszych wewnętrznych organów. Jego cząsteczki są uderzająco podobne do cząsteczek hemu, występujących w ludzkiej krwi. Chlorofil zajmuje się naszym organizmem jak najbardziej troskliwa i kochająca matka. Uzdrawia nasze narządy, oczyszcza je, a nawet niszczy wielu wrogów żyjących w naszym wnętrzu, takich jak chorobotwórcze bakterie, grzyby, komórki rakowe i inne.

Abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem, w naszych jelitach powinno znajdować się od 80 do 85 proc. „dobrych” bakterii. Bakterie jelitowe produkują wiele niezbędnych składników odżywczych w naszym ciele, w tym witaminę K, witaminy z grupy B, liczne pożyteczne enzymy i inne istotne substancje. Takie „dobre” bądź aerobowe bakterie rozwijają się w obecności tlenu i potrzebują go do stałego wzrostu i przetrwania. Dlatego, jeśli nie mamy wystarczającej ilości tlenu w komórkach, kontrolę przejmują „złe” bakterie, które zaczynają się rozmnażać, co prowadzi do licznych infekcji i chorób. Te patogenne drobnoustroje są beztlenowe i nie tolerują tlenu w formie gazowej. Dbanie o florę jelitową jest niezwykle ważne. Wiele czynników, takich jak antybiotyki, niewłaściwa dieta, przejedzenie lub stres, może z łatwością niszczyć „dobre” bakterie. W takim przypadku w naszym organizmie mogłoby żyć od 80 do 90 proc. „złych” bakterii, które zanieczyszczałyby go toksycznymi kwasowymi odpadkami. Uważam, że przewaga beztlenowych bakterii w naszych jelitach jest jedną z głównych przyczyn wszystkich chorób.

Już od czasów starożytnych chlorofil pełnił funkcję cudownego „uzdrowiciela”. Transportuje on znaczne ilości tlenu, dzięki czemu odgrywa zasadniczą rolę we wspieraniu bakterii aerobowych. Tak więc, im więcej chlorofilu spożywamy, tym lepszy będzie stan naszej flory jelitowej i ogólne zdrowie. Zważywszy na to, że zielenina jest jego podstawowym źródłem, trudno znaleźć lepszy sposób na dostarczanie go do organizmu niż picie zielonych koktajli.

Istnieją dowody na to, że chlorofil pomaga w zapobieganiu i leczeniu wielu odmian raka oraz miażdżycy. Liczne badania naukowe wskazują, że jest on w stanie przyczynić się do złagodzenia objawów niemal każdej choroby. Aby opisać wszystkie dobroczynne właściwości chlorofilu, musiałabym poświęcić temu oddzielną książkę. Dlatego poniżej zamieściłam opis tylko niektórych z licznych zalet tej niezwykłej substancji.

Chlorofil:

- zwiększa liczebność czerwonych krwinek

Podobne artykuły
  • Papryka

    Papryka

    Nazywana jest przez botaników pieprzem rocznym albo pieprzem tureckim. Dostarcza owoców, które są cennym warzywem, p...
  • Naturalne kosmetyki 01

    Naturalne kosmetyki 01

    Jajka - to prawdziwa kopalnia witamin (A, z grupy B, D, E, H) i minerałów (fosfor, siarka, magnez, potas, sód, manga...
  • Jeśli masz kłopoty ze zdrowiem...

    Jeśli masz kłopoty ze zdrowiem...

    Droga „Naturo i Ty”! Mój organizm źle toleruje mleko i gluten zbożowy. Wiosną i wczesnym latem nasilają...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.