Zioła pomocne w odchudzaniu

Zioła pomocne w odchudzaniu

Rośliny lecznicze są znakomitym środkiem na uregulowanie przemiany materii, a nawet na znaczne jej przyspieszenie. Dzięki nim proces trawienia następuje szybciej, mniej składników pokarmowych zatrzymuje się w organizmie i tym samym odłoży się znacznie mniej tłuszczu.   W ziołac

Rośliny lecznicze są znakomitym środkiem na uregulowanie przemiany materii, a nawet na znaczne jej przyspieszenie. Dzięki nim proces trawienia następuje szybciej, mniej składników pokarmowych zatrzymuje się w organizmie i tym samym odłoży się znacznie mniej tłuszczu.

 

W ziołach wchodzących w skład różnego rodzaju mieszanek odchudzających najczęściej znajdują się składniki działające pobudzająco na jelito grube i na perystaltykę jelit. Należą do nich przede wszystkim liście senesu (Folium Cassiae), kora kruszyny (Cortex Frangulae) oraz plechy morszczynu pęcherzykowatego (Fructus vesiculosis). Morszczyn zawiera ponadto jod, który wyraźnie pobudza przemianę materii.

Po rozpoczęciu odchudzającej kuracji ziołowej należy jednocześnie zastosować odpowiednią dietę, bo samo picie ziółek nie zapewni od razu schudnięcia. Jeżeli równocześnie będziemy jadać obficie, trawienie stanie się wprawdzie szybsze, ale wraz z nim stracimy cenne dla organizmu składniki potrzebne mu do zdrowego funkcjonowania. Nie pozbędziemy się natomiast tłuszczów i cukrów, które w dalszym ciągu będą pracować na naszą niekorzyść, czyli na kolejną warstwę tkanki tłuszczowej.

Za najbardziej skuteczne mieszanki ziołowe uważa się następujące zestawy:

 

Mieszanka doc. A. Ożarowskiego

l 50 g ziela rdestu ptasiego (Herba Polygoni avicularis)

l 25 g liści brzozy (Folium Betulae)

l 25 g strąków fasoli (Pericarpium Phaseoli)

l 25 g liści orzecha włoskiego (Folium Juglandis)

l 25 g owoców jałowca (Fructus Juniperi)

l 25 g korzenia łopianu (Radix Bardanae)

l 25 g ziela nostrzyka (Herba Meliloti)

 

Po zmieszaniu wszystkich składników

2 łyżki ziół zalewa się 2  i 1/2 szklanki ciepłej wody, pozostawia na 30 minut do napęcznienia, a następnie powoli doprowadza pod przykryciem do wrzenia. Po lekkim przestudzeniu odwar odcedza się i pije po 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami.

 

Mieszanka regulująca trawienie i zapobiegająca odkładaniu się tłuszczu

- Owoce bzu czarnego (Fructus Sambuci)

- Owoce jarzębiny (Fructus Sorbi)

Wysuszone owoce w proporcji pół na pół miele się w młynku, podobnie jak kawę, i przechowuje w szczelnie zamkniętym słoiku. 2 łyżeczki sproszkowanych owoców zalewa się szklanką wrzątku i trzyma pod przykryciem 20 minut. Po przecedzeniu można dosmaczyć odrobiną miodu lub stewii. Pije się dwa razy dziennie między posiłkami.

Mieszanki odchudzające ojca G. Sroki

- 100 g morszczynu pęcherzykowatego (Fructus vesiculosis)

- 50 g ziela skrzypu (Herba Equiseti)

- 50 g ziela dziurawca (Herba Hyperici)

- 50 g ziela krwawnika (Herba Millefolii)

- 50 g kwiatów rumianku (Flos Chamomillae)

- 50 g liści melisy (Folium Melissae)

Po wymieszaniu wszystkich składników łyżkę mieszanki zalewa się szklanką wrzątki i odstawia na 30 minut, pod przykryciem w ciepłym miejscu do naciągnięcia. Po odcedzeniu pije się po szklance naparu 2 razy dziennie po jedzeniu.

W równych ilościach:

- Ziele skrzypu (Herba Equiseti)

- Ziele krwawnika (Herba Millefolii)

- Ziele dziurawca (Herba Hyperici)

- Kora kruszyny (Corex Frangulae)

- Pączki brzozy (Gemmae Betulae)

- Liście pokrzywy (Folium Urticae)

- Liście jeżyny (Folium Rubi fruticosi)

- Owoce jałowca (Fructus Juniperi)

Po wymieszaniu wszystkich ziół łyżkę mieszanki zalewa się szklanką wrzątku. Odstawiamy na 15 minut do naciągnięcia. Po odcedzeniu napar pije się 2 razy dziennie po jedzeniu.

Mieszanka odchudzająca

ojca A

Autor: Opracowała Teresa Lewkowicz-Mosiej
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.