Rośliny lecznicze są znakomitym środkiem na uregulowanie przemiany materii, a nawet na znaczne jej przyspieszenie. Dzięki nim proces trawienia następuje szybciej, mniej składników pokarmowych zatrzymuje się w organizmie i tym samym odłoży się znacznie mniej tłuszczu. W ziołac
. Cz. KlimuszkiW równych ilościach:
- Morszczyn pęcherzykowaty (Fructus vesiculosis)
- Kora kruszyny (Corex Frangulae)
- Korzeń mniszka pospolitego (Radix Taraxaci)
- Korzenie lubczyku (Radix Levistici)
- Korzenie wilżyny ciernistej (Radix Ononidis)
- Znamię kukurydzy (Stigma Maydis)
- Strąki fasoli (Pericarpium Phaseoli)
- Liście szałwii (Folium Salviae)
- Ziele skrzypu (Herba Equiseti)
- Ziele krwawnika (Herba Millefolii)
- Ziele pięciornika gęsiego (Herba Anserinae)
Zioła dokładnie wymieszać, a następnie łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po odcedzeniu pije się 3 razy dziennie po 1/2 szklanki 20 minut przed jedzeniem.
Mieszanka odchudzająca dr. E. Wawrzyniaka
W równych częściach:
- Kora kruszyny (Corex Frangulae)
- Ziele dziurawca (Herba Hyperici)
- Liście melisy (Folium Melissae)
- Liście mięty pieprzowej (Folium Menthae pip.)
- Liście szałwii (Folium Salviae)
- Ziele krwawnika (Herba Millefolii)
- Korzenie lubczyku (Radix Levistici)
Po dokładnym wymieszaniu składników łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Po odcedzeniu pije się 3 razy dziennie po 1/2 szklanki między posiłkami.
Mieszanki prof. J. Muszyńskiego
I
- Kora kruszyny (Corex Frangulae) – 60 g
- Kwiaty tarniny (Flos Pruni Spinosae) – 20 g
- Kwiaty jasnoty białej (Flos Lamii albae) – 20 g
- Ziele fiołka trójbarwnego (Herba Violae tricoloris) – 15 g
- Znamię kukurydzy (Stigma Maydis) – 15 g
- Owoce kopru włoskiego (Fructus Foeniculi) – 10 g
- Owoce kminku (Fructus Carvi) – 10 g
Po wymieszaniu poszczególnych ziół łyżkę mieszanki zalewa się 2 szklankami wrzątku i odstawia pod przykryciem na około 15 minut do naciągnięcia. Pije się 2 razy dziennie po szklance między posiłkami.
II
W równych częściach:
- Kwiaty rumianku (Flos Chamomillae)
- Owoce kopru włoskiego (Fructus Foeniculi)
- Owoce kminku (Fructus Carvi)
- Owoce anyżu (Fructus Anisi)
- Owoce kolendry (Fructus Coriandri)
- Kora berberysu (Cortex Berberiris)
- Kora kruszyny (Corex Frangulae)
Wszystkie zioła miele się w młynku elektrycznym, a następnie łyżeczkę uzyskanego proszku miesza się z łyżeczką miodu, dżemu lub powideł i zjada 2–3 razy dziennie po posiłku.
III
- Ziele dziurawca (Herba Hyperici)
- Liście poziomki (Folium Fragariae)
- Kwiaty bzu czarnego (Flos Sambuci)
- Ziele mięty pieprzowej (Herba Menthae piperitae)
Po dokładnym wymieszaniu składników 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zostawić na 15 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Odcedzić i pić po całej szklance 2 lub 3 razy dziennie między posiłkami.
Opracowała Teresa Lewkowicz-Mosiej