Zioła pomocne w odchudzaniu

Zioła pomocne w odchudzaniu

Rośliny lecznicze są znakomitym środkiem na uregulowanie przemiany materii, a nawet na znaczne jej przyspieszenie. Dzięki nim proces trawienia następuje szybciej, mniej składników pokarmowych zatrzymuje się w organizmie i tym samym odłoży się znacznie mniej tłuszczu.   W ziołac

. Cz. Klimuszki

W równych ilościach:

- Morszczyn pęcherzykowaty (Fructus vesiculosis)

- Kora kruszyny (Corex Frangulae)

- Korzeń mniszka pospolitego (Radix Taraxaci)

- Korzenie lubczyku (Radix Levistici)

- Korzenie wilżyny ciernistej (Radix Ononidis)

- Znamię kukurydzy (Stigma Maydis)

- Strąki fasoli (Pericarpium Phaseoli)

- Liście szałwii (Folium Salviae)

- Ziele skrzypu (Herba Equiseti)

- Ziele krwawnika (Herba Millefolii)

- Ziele pięciornika gęsiego (Herba Anserinae)

Zioła dokładnie wymieszać, a następnie łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po odcedzeniu pije się 3 razy dziennie po 1/2 szklanki 20 minut przed jedzeniem.

Mieszanka odchudzająca dr. E. Wawrzyniaka

W równych częściach:

- Kora kruszyny (Corex Frangulae)

- Ziele dziurawca (Herba Hyperici)

- Liście melisy (Folium Melissae)

- Liście mięty pieprzowej (Folium Menthae pip.)

- Liście szałwii (Folium Salviae)

- Ziele krwawnika (Herba Millefolii)

- Korzenie lubczyku (Radix Levistici)

Po dokładnym wymieszaniu składników łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Po odcedzeniu pije się 3 razy dziennie po 1/2 szklanki między posiłkami.

Mieszanki prof. J. Muszyńskiego

I

- Kora kruszyny (Corex Frangulae) – 60 g

- Kwiaty tarniny (Flos Pruni Spinosae) – 20 g

- Kwiaty jasnoty białej (Flos Lamii albae) – 20 g

- Ziele fiołka trójbarwnego (Herba Violae tricoloris) – 15 g

- Znamię kukurydzy (Stigma Maydis) – 15 g

- Owoce kopru włoskiego (Fructus Foeniculi) – 10 g

- Owoce kminku (Fructus Carvi) – 10 g

Po wymieszaniu poszczególnych ziół łyżkę mieszanki zalewa się 2 szklankami wrzątku i odstawia pod przykryciem na około 15 minut do naciągnięcia. Pije się 2 razy dziennie po szklance między posiłkami.

II

W równych częściach:

- Kwiaty rumianku (Flos Chamomillae)

- Owoce kopru włoskiego (Fructus Foeniculi)

- Owoce kminku (Fructus Carvi)

- Owoce anyżu (Fructus Anisi)

- Owoce kolendry (Fructus Coriandri)

- Kora berberysu (Cortex Berberiris)

- Kora kruszyny (Corex Frangulae)

Wszystkie zioła miele się w młynku elektrycznym, a następnie łyżeczkę uzyskanego proszku miesza się z łyżeczką miodu, dżemu lub powideł i zjada 2–3 razy dziennie po posiłku.

III

- Ziele dziurawca (Herba Hyperici)

- Liście poziomki (Folium Fragariae)

- Kwiaty bzu czarnego (Flos Sambuci)

- Ziele mięty pieprzowej (Herba Menthae piperitae)

Po dokładnym wymieszaniu składników 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zostawić na 15 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Odcedzić i pić po całej szklance 2 lub 3 razy dziennie między posiłkami.

 

Opracowała Teresa Lewkowicz-Mosiej

 

Autor: Opracowała Teresa Lewkowicz-Mosiej
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.