Pochodzi z Egiptu i z terenów zachodniej Azji – dzisiejszych Indii i Iranu, gdzie uprawiano go już w czasach biblijnych. Na południe Europy trafił w starożytności, w jej zachodniej i wschodniej części pojawił się jednak prawdopodobnie dopiero we wczesnym średniowieczu, przy czym ceniono go tu nie tylko jako aromatyczną przyprawę i lek, ale także z powodu wiary w jego właściwości ochronne.
Pochodzi z Egiptu i z terenów zachodniej Azji – dzisiejszych Indii i Iranu, gdzie uprawiano go już w czasach biblijnych. Na południe Europy trafił w starożytności, w jej zachodniej i wschodniej części pojawił się jednak prawdopodobnie dopiero we wczesnym średniowieczu, przy czym ceniono go tu nie tylko jako aromatyczną przyprawę i lek, ale także z powodu wiary w jego właściwości ochronne.
Wonny koperek miał za zadanie zabezpieczać dom, przy którym rósł, przed piorunami, ogniem i działalnością sił nieczystych. Wierzono również, że przynosi szczęście, a także wnosi w życie ład i harmonię. Właśnie dlatego kiedyś panna młoda, idąc do ślubu, wkładała do pantofelków gałązki kopru – miały dodawać jej sił w walce o porządek i dobry nastrój w nowej rodzinie oraz bronić przed zauroczeniem przez zawistne, złe oko, przed nienawiścią zrodzoną z zazdrości.
...