Wielką propagatorką superjagody, czyli aronii jest prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer, szefowa Zakładu Chemii Fizycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Poniżej drukujemy fragment z książki pt. „Aronia super owoc”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Wektor.
Wielką propagatorką superjagody, czyli aronii jest prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer, szefowa Zakładu Chemii Fizycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Poniżej drukujemy fragment z książki pt. „Aronia super owoc”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Wektor.
Aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty – ma bowiem zarówno antocyjany, jak i katechiny.
Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się w małej, ciemnej, ale godnej podziwu jagodzie! Są ku temu naukowe podstawy, aby docenić aronię i jeść jej jak najwięcej.
Handlowcy zwracają uwagę, że w XXI wie- ku import wina niestanowi żadnego kłopotu. Zresztą winorośl uprawia się „za górami”, po drugiej stronie Karpat i Alp, na całym południu Europy. Wina włoskie, francuskie, a nawet te z daleka, jak chilijskie czy aust...