Dawne smaki

Dawne smaki

ZIEMIA. Chłodnik i tort wojenny Margo, czyli opowieść o pięknej Ormiance

Nie poznałabym tego przepisu, gdyby nie moja Czytelniczka, Julita Nowakowska. Wciąż myślę o tym, że nie ma spotkań przypadkowych, i to nie tylko, gdy chodzi o sprawy wymierne, dotykalne, przeliczalne na gramaturę i skład. Julita jest blisko mnie niemal od samego początku, a takie Czytelniczki wspominam ze szczególnym sentymentem. Nie byłoby wielu moich książek, gdyby nie opowieści nadsyłane w listach i przekazywane na spotkaniach w całej Polsce. To ważne spotkania, z których wiele wynoszę… Choćby to był zaledwie chłodnik pewnej Ormianki, na który przepis trzymany jest w rodzinie Julity od pokoleń jak posag.

Julita dodaje do niego pęczek botwiny, dwie łodygi rabarbaru, zielony ogórek, pęczek szczypiorku, pęczek koperku,
jajka gotowane na twardo (liczba w zależności od upodobań), sól ...

Autor: Katarzyna Enderlich
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.