Po opalaniu

Po opalaniu

Nie sposób walczyć z modą na letni brąz – już były takie próby, propagowane przez dermatologów, jednak nawoływanie, że „blade jest piękne” – nie przyniosło rezultatu na masową skalę. Odrobina słońca jest zresztą jak najbardziej wskazana i ma swoje dobre strony.

zmarszczek, prowitaminę A i lecytynę oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, niszczące zabójcze dla młodości wolne rodniki. Zawarte w olejkach kwasy tłuszczowe i witaminy likwidują na skórze miejsca szorstkie i łuszczące się, zapobiegając równocześnie powstawaniu zmarszczek. Regularne nacieranie jej olejkami sprawi, że będzie gładka i miękka. Powinny one być przechowywane w chłodnym miejscu, nie dłużej niż przez 2 tygodnie. Wcierając olejek w skórę, starajmy się skupić na czysto fizycznej przyjemności, jaką sprawia taki masaż, nawet jeśli wykonujemy go sami. A już ideałem byłoby namówienie kogoś, by nas wyręczył – zawsze przecież tej drugiej osobie można się odwdzięczyć zrobieniem podobnej uprzejmości… Jej (czy jego) skóra także wymaga pielęgnacji.

l Wymieszać 1/2 szklanki oliwy z oliwek
z 1/2 szklanki olejku ze słodkich migdałów.
l 2/3 szklanki olejku ze słodkich migdałów wymieszać z 1/3 szklanki olejku z zarodków pszennych.
l Wymieszać po 1/4 szklanki olejku ze słodkich migdałów, olejku z awokado, olejku z kiełków pszennych i oleju sezamowego.
l 2/3 szklanki oleju sojowego wymieszać z 1/3 szklanki oleju z awokado, dodać po
2 krople olejku rozmarynowego, z melisy i szałwii. Zlać do butelki, przed użyciem mocno wstrząsnąć.
l 1/2 szklanki oleju sezamowego wymieszać z 1/4 oleju rycynowego i łyżką olejku z nasion pszenicy, dodać 2–4 krople olejku eterycznego – różanego, lawendowego lub jaśminowego. Przelać do butelki, zamknąć. Przed użyciem wstrząsnąć.

Ilustracje: Magdalena Kozieł

Autor: Beata Kondysar
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.