Osteoporoza – atakuje również mężczyzn

Jeszcze do niedawna uważano, że to choroba raczej kobieca, rzadko atakująca mężczyzn, a wzrost zagrożenia osteoporozą wiązano przede wszystkim z okresem menopauzy oraz spadkiem poziomu hormonów żeńskich u pań. Twierdzono, że zapada na nią co czwarta kobieta w czasie przekwitania i zaledwie co dwudziesty mężczyzna w Polsce.


Kuracja według
prof. Aleksandra Ożarowskiego
Profesor proponował wspomożenie kuracji ruchem (gimnastyką), dietą, suplementami witaminowymi oraz wapnem i magnezem – również ziołami zawierającymi krzemionkę i liczne mikroelementy – według niego doskonale sprawdzają się tu: odwar z ziela skrzypu oraz napar z ziela rdestu ptasiego. Można je stosować naprzemiennie.
l  Skrzyp
2 łyżeczki ziela skrzypu zalać 2 szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut. Pić codziennie po szklance (lub co drugi dzień – naprzemiennie z naparem z rdestu).

l  Rdest ptasi
Łyżeczkę ziela zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 min, odce- dzić. Pić raz dziennie lub co drugi dzień – naprzemiennie ze skrzypem. Kuracja powinna trwać około 3 tygodni.

Kuracja skorupkami jaj
i sokiem z rzepy
Skorupki jaj to jeden z najstarszych specyfików stosowanych do zwalczania problemów z kośćmi u ludzi i zwierząt – nie tylko osteoporozy, ale i choćby zaburzeń zrastania się kości po złamaniach. Skorupki te w ogóle przypominają swym składem kości i zęby oraz zawierają wapń aż w 80% przyswajalny przez organizm – drugiego takiego specyfiku w naturze się nie spotyka, nie mówiąc już o sztucznych preparatach wytworzonych przez przemysł farmaceutyczny i o na- wet najlepiej spośród nich przyswajalnym wapnie tzw. chelatowym.

Skorupki jaj zalać wrzątkiem, po 5 minutach odsączyć i pozostawić do wyschnięcia. Dobrze wysuszone zemleć w młynku do kawy. Dziennie takiego proszku należy zjeść około 1 g. Można go dodawać do potraw (w zasadzie nie ma smaku ani zapachu, więc im nie zaszkodzi) – na przykład do zupy. Warto też proszek mieszać z łyżeczką miodu, który zawiera magnez ułatwiający przyswajalność wapna, a także bor.

Dodatkowo należy pić
3 razy dziennie po 1/3 szklanki soku z czarnej rzepy (10 kg – by wystarczyło na całą kurację – oczyszczonej, umytej, ale nie obranej ze skórki rzepy przepuścić przez sokowirówkę. Przelać do szklanego naczynia, zakorkować. Przechowywać w lodówce).

Kurację wspomogą codzienne, letnie albo (najlepiej) chłodne kąpiele z odwarem z siana: 20 garści siana zalać 3 l wrzątku i gotować na maleńkim ogniu godzinę. Przelać do wody w wannie. Moczyć się przez 10–15 min.
Kuracji powinna towarzyszyć dieta niskobiałkowa – najlepiej w ogóle zrezygnować w tym czasie z jedzenia mięsa, a także soli, cukru oraz z wszelkich używek.
Kasia Bury

Autor: Kasia Bury
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.