z kajecika prababki

z kajecika prababki

Te przepisy są u nas od pokoleń. Z zielonego kajetu prababci przepisywały je pieczołowicie moja babcia, a potem mama, wreszcie ja i moja siostra.

KASZTANY NA ZGRABNĄ SYLWETKĘ
Pełen litrowy słoik świeżo zebranych kasztanów obiera się z łupin i kroi na kawałki, które wsypuje się do dużego garnka i zalewa do pełna wodą, a potem gotuje na wolnym ogniu pół godziny. Następnie wlewa się do wanny napełnionej wodą (najlepiej przez sitko wyłożone gazą). Kawałki kasztanów można zawiązać w tej gazie i włożyć taki woreczek do wanny. Można w czasie kąpieli tym kasztanowym woreczkiem masować nogi – od stóp do pachwin, co zapobiega żylakom i pajączkom. Można też, jeśli dokuczają hemoroidy, ułożyć go pod odbytnicą. Kąpiele należy brać w sezonie kasztanowym co drugi dzień po pół godziny. Woda nie powinna być za gorąca. Najlepiej zacząć je dwa dni po pełni księżyca. Czynią sk...

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.