Żurawina błotna

W dawnych czasach nazywano ją także klukwą (nazwa rosyjska), w nieco późniejszych – polską cytryną ze względu na kwaśny smak i – jak sądzono – podobne właściwości.

W dawnych czasach nazywano ją także klukwą (nazwa rosyjska), w nieco późniejszych – polską cytryną ze względu na kwaśny smak i – jak sądzono – podobne właściwości.

Te niewielkie szklistoczerwone jagódki (Oxycocci fructus) od wieków uważane były za wspaniały środek wzmacniający, popra- wiający odporność – sokiem (Oxycocci succus), syropami i galaretkami czy powidłami z nich leczono awitaminozę, podawano je rekonwalescentom po ciężkich chorobach, anemicznym dzieciom oraz ludziom starszym na wzmocnienie. Za ich pomocą zwalczano infekcje, którym towarzyszy gorączka – przeziębienie, anginę, grypę – a także nadciśnienie, dolegliwości układu pokarmowego, wątroby i trzustki, gościec oraz wszelkie choroby nerek i pę- cherza. Ceniono też ich właściwości uspokajające. Uważano, że wzmacniają serce. W Rosji za pomocą soku żurawinowego leczono również dolegliwości o...

Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.