Z receptur Agnieszki Barłogowej

Owoce głogu zbieramy jesienią, kiedy są dojrzałe, ale nie przejrzałe, gdyż wtedy tracą witaminy i lecznicze właściwości.

– A jak się robi herbatę, którą piję? Pachnie jak róża, a w smaku ma gorycz.
– Celowo nie słodzę, aby zioła skuteczniej i silniej podziałały na twój system nerwowy.
Ten odwar robi się tak: bierzesz 3 łyżeczki suszonego kwiatu i 3 łyżeczki owoców głogu. Zalewasz gotującą wodą w ilości
2 szklanek. Ustawiasz pod przykryciem nad bardzo małym gazem. Po godzinie parzenia należy przecedzić i wypić pierwsze pół szklanki. Potem przed kolejnym wypiciem lekko podgrzać.
– A dlaczego pić tylko po pół szklanki?
– Głóg skutecznie obniża ciśnienie. A ty masz niskie, więc nie można ziół przedawkować. Przy nadciśnieniu można oczywiście pić większe ilości – po trzy szklanki dziennie. W przyszło...

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.