8/2019 Czwarty wymiar

Ryby nie tylko od święta

Polska wigilia to prawdziwa uczta rybna. Na stołach królują potrawy ze śledzi, karpi, pstrągów, sandaczy, szczupaków – wszystkie odświętnie przybrane i kusząco pachnące. Niestety często po świętach zapominamy o rybach… Niesłusznie!

Polska wigilia to prawdziwa uczta rybna. Na stołach królują potrawy ze śledzi, karpi, pstrągów, sandaczy, szczupaków – wszystkie odświętnie przybrane i kusząco pachnące. Niestety często po świętach zapominamy o rybach… Niesłusznie!

Ryby są bowiem pokarmem wyjątkowym, o niezwykle unikatowym składzie chemicznym, z jakim nie może się równać żadne inne pożywienie. Są w nich: cenne kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, witaminy A i D, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo oraz jod, a także znaczne ilości bardzo dobrze przyswajalnego pełnowartościowego białka.

Kolagen dla mózgu i skóry
Białko w świeżym mięsie ryb stanowi 13–24 proc. i jest przyswajalne w ponad 90 procentach. To bardzo dobry wynik. Znaczną część tych białek stanowi kolagen – główne białko tkanki łącznej. Charakteryzuje się wysoką odporności...

Autor: Karolina Sienkiewicz
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.