Nie ma w tytule ani odrobiny przesady – rzeczywiście trudno o inne warzywo, które miałoby tak szerokie spektrum działania: zapobiega wielu chorobom, leczy je i wzmacnia odporność organizmu.
Nie ma w tytule ani odrobiny przesady – rzeczywiście trudno o inne warzywo, które miałoby tak szerokie spektrum działania: zapobiega wielu chorobom, leczy je i wzmacnia odporność organizmu.
Cebula należy do rodziny czosnkowatych (liliowatych), a jej botaniczna nazwa brzmi: czosnek cebula (Allium cepa L.), cebula jadalna lub cebula zwyczajna. Na walorach odżywczych i leczniczych tej rośliny ludzkość poznała się co najmniej 6 tysięcy lat temu. Jedzono ją w Indiach, starożytnym Egipcie i krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce uprawia się cebulę od XIV wieku i wciąż jest jednym z popularniejszych warzyw i… leków.
Już samo obieranie cebuli to doskonały sposób na pozbycie się infekcji dróg oddechowych, od zwykłego kataru po zapalenia zatok i oskrzeli. Przesycone siarką olejki eteryczne potrafią pokonać szczepy gronkowców i paciorkowców, którym nawet a...