Rzepa biała (Brassica rapa)

Rzepa biała (Brassica rapa)

Skąd dokładnie pochodzi, nie jest do końca jasne – naukowcy najczęściej stawiają na Afganistan i Pakistan, a ich oponenci na kraje znad Morza Śródziemnego. Znana jest w każdym razie od bardzo dawna – wykopaliska prowadzone w Indiach udowodniły, że już 1500 lat p.n.e. pozyskiwano z jej nasion olej, aczkolwiek prawdopodobnie chodziło o dzikie odmiany.

Skąd dokładnie pochodzi, nie jest do końca jasne – naukowcy najczęściej stawiają na Afganistan i Pakistan, a ich oponenci na kraje znad Morza Śródziemnego. Znana jest w każdym razie od bardzo dawna – wykopaliska prowadzone w Indiach udowodniły, że już 1500 lat p.n.e. pozyskiwano z jej nasion olej, aczkolwiek prawdopodobnie chodziło o dzikie odmiany.

Skamieniałe szczątki tego leczniczego warzywa znaleziono także w naszym Biskupinie, co świadczy o tym, że służyła ludziom jako pokarm w bardzo odległych czasach. Uprawiali ją Persowie, starożytni Grecy i Egipcjanie, choć jedli ją wówczas raczej ludzie ubodzy. W średniowiecznej Europie natomiast ceniono ją do tego stopnia, że płacono nią daniny właścicielom ziemskim i Kościołowi. Dziś już u nas nieco zapomniana, była jednak niezwykle popularnym warzywem jeszcze w początkach XX wieku. Nie bez powodu Tuwim w swoim słynnym wierszyku dla dzieci nazwał ją „s...

Autor: Beata Kondysar
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.