Soja (Glycine)

Każdemu kojarzy się przede wszystkim z dietą wegetariańską oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która okryła ją złą sławą. W jej niewielkich ziarnach drzemie jednak spory potencjał leczniczy, wykorzystywany coraz chętniej w profilaktyce nowotworów i chorób układu krążenia. Niemodyfikowana soja jest cennym uzupełnieniem każdej diety.

Każdemu kojarzy się przede wszystkim z dietą wegetariańską oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która okryła ją złą sławą. W jej niewielkich ziarnach drzemie jednak spory potencjał leczniczy, wykorzystywany coraz chętniej w profilaktyce nowotworów i chorób układu krążenia. Niemodyfikowana soja jest cennym uzupełnieniem każdej diety.

Historia
Najstarsze ślady uprawy soi pochodzą z Chin – datuje się je na przynajmniej 3 tysiące lat p.n.e. Od wieków stanowi ona ważny składnik diety mieszkańców Dalekiego Wschodu.
Z Azji do Europy sprowadził soję Engelbert Kaempfer (1651–1716) – niemiecki podróżnik i lekarz, autor opisów Persji i Japonii. W latach 1690–1692 sprawował opiekę medyczną nad dyrektorem Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej w Japonii (była pierwszym krajem na Dalekim Wschodzie, w którym Hole...

Autor: Magdalena Nowakowska
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.