Jemy zdrowo

Jemy zdrowo

Paradoksalnie, kiedy wiosną dni stają się dłuższe, a nasze twarze ogrzeją pierwsze ciepłe promienie słońca, zamiast nabierać energii, zaczynamy ziewać. Niektórych w tym czasie ogarnia smutek, stają się przygnębieni i apatyczni. Warto wówczas wspomóc się dużą dawką ruchu na świeżym powietrzu i odpowiednią dietą. Niestety, nie jest to jeszcze sezon na lokalne, pełne witamin warzywa i owoce. Jak więc możemy skomponować swój jadłospis, by zapobiec wiosennemu zmęczeniu?

Paradoksalnie, kiedy wiosną dni stają się dłuższe, a nasze twarze ogrzeją pierwsze ciepłe promienie słońca, zamiast nabierać energii, zaczynamy ziewać. Niektórych w tym czasie ogarnia smutek, stają się przygnębieni i apatyczni. Warto wówczas wspomóc się dużą dawką ruchu na świeżym powietrzu i odpowiednią dietą. Niestety, nie jest to jeszcze sezon na lokalne, pełne witamin warzywa i owoce. Jak więc możemy skomponować swój jadłospis, by zapobiec wiosennemu zmęczeniu?

Dawniej rytm ludzkiego życia był ściśle powiązany nie tyle z cyklem dobowym, ile z rocznym. Nasze organizmy dostosowywały swój metabolizm do zmian zachodzących podczas kolejnych pór roku. Dziś w życiu i pracy ich nie uwzględniamy, więc naturalny rytm jest często zaburzony. Wiosną organizm próbuje dopasować się do cyklu snu i czuwania, który według prastarych praw natury przewiduje zimą długie fazy snu, a lat...

Autor: Karolina Sienkiewicz
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.