Topinambur  (Helianthus tuberosus L.)

Topinambur (Helianthus tuberosus L.)

Jest rośliną wysoką – dorasta nawet do 3 metrów. Jako „roślina krótkiego dnia” kwitnie między sierpniem a listopadem, a więc w naszym klimacie owoce jej nie dojrzewają. Ale nie o owoce tu chodzi, lecz o wykształcające się na podziemnych pędach liczne (na jednym krzaku może być ich aż 80), podługowate bulwy. To właśnie one są tym, co w roślinie najcenniejsze.

ta łyżeczka przyprawy curry w proszku,
2–3 ząbki czosnku,
około 10 cm korzenia imbiru,
łyżeczka soli morskiej

Topinambury wymyj, oczyść, obierz, drobno pokrój i wymieszaj z sokiem z cytryny. Szpinak rozmroź, odsącz na sitku (jeśli świeży – wypłucz bardzo starannie, osusz, oderwij ogonki liściowe, posiekaj). Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy i smaż przez 2–3 minuty. Dodaj starty imbir, a po chwili topinambur. Po 8–10 minutach dodaj bulion i duś, aby odparowała część płynu. Przypraw solą, wlej mleko kokosowe i dodaj szpinak. Duś kilka minut, na koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

Sałatka z topinamburów
3 bulwy topinamburów,
łyżeczka musztardy,
7 łyżek oleju z orzechów laskowych lub z pestek dyni,
1 i 1/2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
sól, pieprz do smaku

Topinambury obierz i gotuj w osolonej wodzie aż staną się miękkie. Bulwy ostudź, pokrój w plasterki i ułóż w salaterce. Zmiksuj olej z musztardą, octem, dopraw solą i pieprzem. Zalej bulwy, wymieszaj. Sałatka doskonale smakuje z pieczoną rybą.

Mus z jabłek i topinamburów
1/2 kg topinamburów,
2 duże słodkie jabłka,
1 i 1/2 łyżki miodu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
garść rodzynek

Obrane i zakwaszone topinambury osusz ściereczką. Bulwy i jabłka pokrój na małe kawałki. Na dno garnka wlej wodę na wysokość ok. 2 cm, wrzuć topinambury i duś pod przykryciem około 15 minut, aż całkowicie zmiękną. Dodaj jabłka i cynamon. Duś jeszcze przez około 5 minut. Zmiksuj. Dodaj rodzynki. Przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut. Dodawaj do owsianki, kaszy jaglanej, gofrów lub jako dodatek do ciast.

Autor: Wika Filipowicz
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.