zioła i chwasty na stole
Sałatka z listków stokrotek
1 szklanka młodych listków stokrotki,
po 1/2 szklanki natki pietruszki i koperku,
1 marchewka, 1 winne jabłko.
Sos:
3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku.
Obrane jabłko i marchewkę Ścieramy na tarce jarzynowej, łączymy z drobno usiekanymi listkami stokrotki oraz koprem i pietruszką. Ucieramy wszystkie składniki sosu, dodajemy go do surówki i wszystko dokładnie mieszamy. Dekorujemy kwiatkami stokrotek.
Kaparki z pączków kwiatowych mniszka lub stokrotki
Pąki kwiatowe myje się, osącza i wsypuje do słoików. Zagotowuje się 1/2 litra wody z dodatkiem 10 dkg soli. Po ostudzeniu zalewa się tym płynem i zamyka słoiki.
Można również posolić pączki kwiatowe i odstawić na noc. Następnego dnia zagotować je w słabym roz...