
Należy do jednych z najstarszych warzyw uprawianych w Europie. Kiedyś zastępowała szpinak, który wyparł ją z naszych ogrodów w okresie średniowiecza. Chętnie była wykorzystywana także jako domowe lekarstwo na wiele dolegliwości, choć doceniali ją także aptekarze. Dziś wraca do mody i znów gości na stołach południowej i zachodniej Europy. Warto, by przypomnieli sobie o niej i Polacy.
Należy do jednych z najstarszych warzyw uprawianych w Europie. Kiedyś zastępowała szpinak, który wyparł ją z naszych ogrodów w okresie średniowiecza. Chętnie była wykorzystywana także jako domowe lekarstwo na wiele dolegliwości, choć doceniali ją także aptekarze. Dziś wraca do mody i znów gości na stołach południowej i zachodniej Europy. Warto, by przypomnieli sobie o niej i Polacy.
Na pierwszy rzut oka łatwo pomylić łobodę z popularną komosą białą. Rzeczywiście, pomiędzy rodzajem komosa (Chenopodium) a łoboda (Atriplex) istnieje dosyć bliskie pokrewieństwo, ponieważ należą do rodziny komosowatych (Chenopodiaceae). Rodzaj ten obejmuje około 100 gatunków, które można spotkać na glebach alkalicznych suchych obszarów obu półkul, w Eurazji i Australii. Należą do niego ważne rośliny pastewne rejonów półpustynnych i stepowych, które są używane w...