Przepisy kulinarne
Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej i chwastów
3/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 20 dkg),
małe opakowanie jogurtu greckiego,
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
łyżka octu jabłkowego lub soku z cytrynu,
łyżka gruboziarnistej musztardy,
1 łyżeczka miodu,
2 garście chwastów (ale mogą też być ulubione kiełki, surowe warzywa, np. bulwy kopru włoskiego, rukola, roszponka itp.),
garść pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych, ale niekoniecznie),
kwiaty stokrotek, bratków, podbiału do dekoracji i schrupania
Z chwastów dobrze się komponuje gwiazdnica, listki krwawnika, sparzone i posiekane pędy pokrzywy i listki, młode pędy chmielu, liście babki, listki stokrotki, tasznika.
Kaszę można przygotować wcześniej. Wsypać ziarenka na rozgrzaną, suchą patelnię i p...