Kwiaty w kuchni

Jak twierdzą naukowcy, bezpiecznie możemy spożywać na surowo kwiaty około 90 gatunków roślin. Dziś proponujemy wam skosztowanie i wykorzystanie kolejnych – nie tylko do ozdoby, ale dla smaku i zdrowia.

W ubiegłorocznym numerze 5–6 zaprezentowaliśmy dziesięć kwiatów przydatnych w domowej apteczce i w kuchni. Jak twierdzą naukowcy, bezpiecznie możemy spożywać na surowo kwiaty około 90 gatunków roślin. Dziś proponujemy wam skosztowanie
i wykorzystanie kolejnych – nie tylko do ozdoby, ale dla smaku i zdrowia.

Begonia
Wielu z pewnością zdziwi fakt, że wspaniałą ozdobą wielu dań mogą stać się uprawiane w naszych ogrodach begonie (Begonia L.), które należą do rodziny ukośnicowatych i są reprezentowane przez ponad tysiąc gatunków, z dużą liczbą odmian uprawnych. Begonie pochodzą z subtropikalnych rejonów Azji, Afryki i obu Ameryk.
W krajach, gdzie naturalnie rosną, stanowią ważny składnik żywności i leków. Są tam powszechnie stosowane w medycynie naturalnej. Wykazują działanie przeciwzapalne, rozkurczowe i ściągające. Pozyskiwany z nich sok wykorzystuje si...

Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.