Marchew i wzajemna ochrona roślin

Marchewka jest drobna, z wykręconym korzeniem, taka sama pietruszka, a na małym jabłku oraz gruszkach widoczne są liczne plamy. Tak wyglądają warzywa i owoce ekologiczne, ale ich niepozorne, mniej efektowne kształty kryją w sobie o wiele więcej substancji odżywczych niż dorodne, piękne jak z obrazka kuzynki z upraw przemysłowych.

 

Płody ekologiczne są mniej kolorowe, ale smaczniejsze, bardziej pachnące, a przede wszystkim zawierają więcej życiodajnej energii – co potwierdziły wyniki badań promieniowania, przeprowadzonych metodą tzw. analizy biofotonowej. Tę energię oddają ludziom, a efektem jest nasze lepsze samopoczucie i większa witalność.  

Badania naukowe potwierdziły także wyższą zawartość minerałów i witamin w porównaniu z uprawami konwencjonalnymi. Pierwszą pracę na ten temat opublikowała osiem lat temu Wirginia Worthington, amerykańska specjalistka żywienia z prestiżowego Uniwersytetu Johna Hopkinsa. Porównała ona zawartość tych ważnych dla człowieka substancji w roślinach z upraw naturalnych i „przemysłowych”. Okazało się, że średni produkt ekologiczny zawiera znacznie więcej witaminy C, ale przede wszystkim minerałów, mikro- i makroelementów – a więc wapnia, fosforu, magnezu, chromu, jodu, selenu, żelaza, molibdenu i wielu innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego?

Organizm człowieka zbudowany jest w dużej mierze z wody, ale także z białka, a ono z kolei z połączonych na różne sposoby pierwiastków: węgla, tlenu, azotu i siarki. Twardość i zwartość nadają ciału substancje mineralne, zwłaszcza wapń i fosfor, swoisty cement konstrukcji szkieletowej, kości i zębów. Ale organizm potrzebuje też w większych ilościach wielu innych substancji mineralnych: magnezu do wytwarzania energii i enzymów oraz do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego; sodu, potasu i chloru jako części składowych płynów w organizmie, a także siarki – w charakterze żelu i smaru w chrząstkach, tkance łącznej i skórze. Minerały są niezbędne, ponieważ stanowią budulec rozmaitych organów, a także do tego, by procesy życiowe mogły przebiegać bez zakłóceń, np. wapnia oraz magnezu potrzebuje serce, by móc prawidłowo pracować. Żelazo sprawia, że komórki oddychają, bo jego cząsteczki uczestniczą w transporcie tlenu do komórek; cynk jest ważnym elementem konstrukcji komórek, wywiera wpływ na zapis cech dziedzicznych; mangan uczestniczy w przemianie białkowej, węglowodanowej i tłuszczowej; jodu potrzebuje tarczyca, by inicjować najważniejsze procesy życiowe i wyzwalać siły witalne człowieka. Chrom wpływa na prawidłowe stężenie cukru we krwi, selen razem z siarką wspomagają układ immunologiczny, np. w zwalczaniu przeziębień. Każdy z minerałów pełni co najmniej kilka funkcji w naszym osobistym laboratorium, np. miedź odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym, ale także uczestniczy w transporcie żelaza do komórek. Rzadki molibden oraz bor, których potrzebujemy w śladowych ilościach, odpowiadają za właściwe współdziałanie innych minerałów, od wanadu zależy wzrost kości, zębów i chrząstek. Brak tych rozmaitych związków prowadzi w dłuższej perspektywie czasowej do schorzeń. Co więc robić, by zachować zdrowie? Dietetycy odpowiadają bardzo wyraźnie: jesteś tym, co jesz, a odżywianie powinno dostarczać wszystkich składników, których twój organizm potrzebuje. W mało efektownych roślinach, wyhodowanych na naturalnym kompoście, bez stosowania chemicznych środków ochrony, kryje się skarbonka pełna zdrowia. Szwajcarscy uczeni wymieniają aż 90 argumentów dowodzących, że żywność ekologiczna jest lepsza od konwencjonalnej, np. warzywa i owoce zawierają znacznie więcej antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się komórek, błonnika chroniącego przed zaparciami, a przede wszystkim minerałów i witamin, np. w 100 gramach kapusty ekologicznej jest około 96 mg witaminy C, a w główce z upraw intensywnych wartości tej zaledwie połowa. Zjadając ilościowo mniej roślin ekologicznych, dostarczamy znacznie więcej cennych substancji. Tabela opracowana przez Wirginię Worthington pokazuje, o ile procent więcej minerałów mają warzywa ekologiczne w porównaniu z przemysłowymi.

Podobne artykuły
  • Niebiański Feniks i potężny Smok

    Niebiański Feniks i potężny Smok

    Zwierzęta mocy to ulubiony motyw chińskiego systemu wierzeń. Amulety przedstawiające szczególnie ważne zwierzęta to...
  • Leczniczy dar ziemi

    Leczniczy dar ziemi

    20 lat temu zrobiłam sobie wiosenne ferie u rodziny na wsi. Akurat był okres siewu, więc z entuzjazmem, choć mało wp...
  • przekwitanie - Andropauza

    przekwitanie - Andropauza

    U panów objawy przekwitania dają o sobie znać troszeczkę później – chłopcy później dojrzewają, dojrzali mężczyźni późnie...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.