Krzewy agrestu bywają nazywane północną winoroślą, a jego owoce winogronami północy. Wyróżniamy około 50 gatunków agrestu, którego owoce mogą przybierać różne barwy – białawą, żółtą, zieloną, czerwoną, aż po prawie czarną. Odznaczają się wielkimi walorami zdrowotnymi i dietetycznymi, dlatego nie powinny nas przerażać ostre kolce, którymi usiane są gałązki. Warto sięgać po agrest prosto z krzaka.
Krzewy agrestu bywają nazywane północną winoroślą, a jego owoce winogronami północy. Wyróżniamy około 50 gatunków agrestu, którego owoce mogą przybierać różne barwy – białawą, żółtą, zieloną, czerwoną, aż po prawie czarną. Odznaczają się wielkimi walorami zdrowotnymi i dietetycznymi, dlatego nie powinny nas przerażać ostre kolce, którymi usiane są gałązki. Warto sięgać po agrest prosto z krzaka.
Agrest jest jednym z najpóźniej udomowionych krzewów. Starożytni lekarze i botanicy nie wspominają o nim ani słowem. Po raz pierwszy w literaturze pojawia się dopiero w 1276 roku na liście roślin zakupionych do londyńskiego ogrodu króla Edwarda I.
Do XIX wieku popularność krzewów agrestowych ograniczała się niemal wyłącznie do Wysp Brytyjskich. Angielscy ogrodnicy prześcigali się w tworzeniu nowych odmian owocó...