Kwiaty w kuchni (cz. II)

Kwiaty w kuchni (cz. II)

W poprzednim numerze autorka zaprezentowała kilka kwiatów, które można bezpiecznie spożywać na surowo. Dziś proponuje wykorzystanie kolejnych – ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne.

W poprzednim numerze autorka zaprezentowała kilka kwiatów, które można bezpiecznie spożywać na surowo. Dziś proponuje wykorzystanie kolejnych – ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne.

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)
Bywa nazywany zielem ogórkowym. To jednoroczna roślina zielna, mająca cenne właściwości lecznicze, która w stanie naturalnym występuje w środkowej i południowej Europie i w Azji Mniejszej. Dziś powszechnie jest uprawiany w ogrodach przydomowych jako roślina ozdobna i przyprawa.

Kwiaty ogórecznika są bogate w związki mineralne – wapń, potas i krzemionkę, dzięki czemu mają zdolność stymulowania pracy nadnerczy odpowiedzialnych za wydzielanie adrenaliny. Zawierają także witaminę C i karoteny oraz alkaloidy pirolizydynowe i flawonoidy. Poza tym ze względu na obecność śluzów, ogórecznik dzia...

Autor: Karolina Sienkiewicz
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.