Rolnictwo ekologiczne, opierające się głównie na wykorzystywaniu działalności bakterii, glonów, grzybów, robaków i larw chrząszczy zostało zapoczątkowane przez H. Müllera ze Szwajcarii i H.P. Ruscha z Niemiec. Ten ostatni przekonał Georga Hippa do swojej idei. Tę działalność kontynuowali synowie Georga – Claus (ojciec naszego gospodarza), Paulus i Georg.
Rolnictwo ekologiczne, opierające się głównie na wykorzystywaniu działalności bakterii, glonów, grzybów, robaków i larw chrząszczy zostało zapoczątkowane przez H. Müllera ze Szwajcarii i H.P. Ruscha z Niemiec. Ten ostatni przekonał Georga Hippa do swojej idei. Tę działalność kontynuowali synowie Georga – Claus (ojciec naszego gospodarza), Paulus i Georg.
Kilka redakcji – w tym "Natura i Ty" – otrzymało zaproszenie, by przyjrzeć się, jak wygląda gospodar- stwo ekologiczne Stefana Hippa w PODĄGACH na Mazurach i przekonać się, czym to eko-rolnictwo (tzw. wyższe) różni się od konwencjonalnego.
– Rośliny mają duszę – mówi Stefan Hipp – witając nas w swoim gospodarstwie ekologicznym. – Podobnie jak w tzw. organizmach wyższych zachodzą w nich skomplikowane procesy biochemiczne. Mają określoną strukturę i funkcje życiowe ...