Jabłka

Jabłka

Profesor był pomysłodawcą i głównym autorem badań nad właściwościami prozdrowotnymi mętnego soku jabłkowego, które dowiodły, iż ma on więcej właściwości niż klarowany, ponieważ zachowuje dużo więcej cennych dla organizmu bioaktywnych substancji. Wyniki tych badań obiegły cały świat.

Inne badania naukowe potwierdziły zaś, że spożywanie 110 gramów jabłek dziennie zmniejsza o 49% ryzyko zawału u mężczyzn. Nic dziwnego, że Anglicy mają powiedzenie – „zjadaj 1 jabłko dziennie, a unikniesz doktora”. Jabłka zawierają bowiem dużo potasu, magnez, żelazo, wapń, krzem, fosfor, sód, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B1, C i prowitaminę A, oraz są bogate w pektyny (czyli rozpuszczalny błonnik), które wymiatają z jelit i organizmu toksyny, metale trujące, substancje radioaktywne i zły cholesterol.

Według najnowszych badań:
l Zapobiegają rozwojowi nowotworów – płuc,  wątroby, trzustki, jelita grubego, piersi (koniecznie spożywane ze skórką, gdyż w niej mieszczą się tzw. triterpenoidy hamujące wzrost komórek nowotworowych.

l Zapobiegają powstawaniu złogów (kamieni) żółciowych, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu.

l Poprawiają trawienie, przemianę materii, zapobiegają zaparciom i pomagają pozbyć się otyłości.

l Oczyszczają jelita, zapobiegają zgadze, wzdęciom.

l Wspomagają leczenie cukrzycy, gdyż stabilizują poziom cukru we krwi.

l Przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej i zapobiegają zaćmie.
l Wzmacniają naczynia krwionośne, serce i poprawiają krążenie.

l Mają właściwości moczopędne, przyspieszają wydzielanie kwasu moczowego i poprawiają pracę nerek.

l Zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca.

l Regulują ciśnienie krwi.

l Zapobiegają chorobie Alzheimera i Parkinsona.

l Sprzyjają koncentracji uwagi i wzmacniają pamięć.

l Poprawiają pracę układu odpornościowego.

l Zwalczają przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych oraz wspomagają leczenie astmy. (W tych przypadkach skutecznie działa też mętny sok jabłkowy, który ma właściwości przeciwwirusowe).

Działają dobroczynnie na skórę, paznokcie, kości i włosy – jeżeli są spożywane ze skórką, która zawiera wiele cennych mikroelementów.
Natomiast maseczki z miąższu jabłka na twarz, szyję i dekolt – doskonale je ujędrniają, podobnie jak tonik z soku. Nasze prababki mieszały sok pół na pół z winem z jabłek i robiły okłady na dekolt i piersi po zaprzestaniu karmienia oraz potem dla zachowania ich jędrności i gładkości.
Warto sięgnąć po te tanie i skuteczne kosmetyki. Doskonale też sok lub tonik diała na skórę dłoni, ramion i brzucha.

Przypominam też o zaletach octu jabłkowego nie tylko w kuchni, ale i w apteczce domowej. Regularne spożywanie 1 łyżeczki octu zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i poprawia pracę wątroby. (Jednakże w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego należy zażywanie octu jabłkowego skonsultować z lekarzem). O jego właściwościach kosmetycznych pisaliśmy w numerze 9–10/2011 i przypominamy obok. O zdrowotnych i profilaktycznych napiszemy więcej w następnym numerze.

UWAGA!
Soku nie należy podawać w czasie biegunek, bo może je zaostrzyć. Natomiast cydr – jak pisze J. Carper – może sprawić, że krew będzie szybciej krzepła, dlatego nie powinny go spożywać osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe.
Autor: Zielarka
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.