Zachęcamy Was nieustannie do sięgania po dziko rosnące rośliny i chwasty, do włączania ich do codziennej diety, by uzupełnić zasób minerałów i witamin w organizmie. One nie tylko wzbogacają codzienny jadłospis, ale zapobiegają wielu schorzeniom oraz bywają tanimi i skutecznymi lekami, stosowanymi od niepamiętnych czasów.
Zachęcamy Was nieustannie do sięgania po dziko rosnące rośliny i chwasty, do włączania ich do codziennej diety, by uzupełnić zasób minerałów i witamin w organizmie. One nie tylko wzbogacają codzienny jadłospis, ale zapobiegają wielu schorzeniom oraz bywają tanimi i skutecznymi lekami, stosowanymi od niepamiętnych czasów.
Ostatnio wręcz stały się modne. Słynne i drogie światowe restauracje wprowadzają je do swojego menu. W Polsce także znajdzie się już kilka, które serwują szczawik zajęczy, bluszczyk kurdybanek, pokrzywę, komosę, czosnek niedźwiedzi czy korzenie łopianu bądź wiesiołka.
Od września zaczyna się czas zbioru korzeni wielu cennych roślin leczniczych, w tym tępionego z uporem mniszka, z którego korzeni nasze prababki robiły zdrową kawę i podawały go jako jarzynę. Podobnie postępowały z korzeniami łopianu czy wiesiołka.
Nakładem wydawnictwa VITAL, m.in. pod nasz...