Kukurydza zwyczajna (Zea mays)

Kukurydza zwyczajna (Zea mays)

Starożytni Majowie wierzyli, że pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. Gdy do Nowego Świata przybyli rządni bogactw odkrywcy, Indianie przekonywali ich, że jedynym złotem Ameryki jest ich święte zboże. Najeźdźcy zabrali więc tę cenną zdobycz do Europy i rozpowszechnili jej uprawę na całym świecie. Dziś bez kukurydzy nie może się obejść prawie żadne gospodarstwo.

Starożytni Majowie wierzyli, że pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. Gdy do Nowego Świata przybyli rządni bogactw odkrywcy, Indianie przekonywali ich, że jedynym złotem Ameryki jest ich święte zboże. Najeźdźcy zabrali więc tę cenną zdobycz do Europy i rozpowszechnili jej uprawę na całym świecie. Dziś bez kukurydzy nie może się obejść prawie żadne gospodarstwo.

Najstarsze ślady uprawy tego zboża pochodzą z Meksyku i datowane są na ok. 5000 lat p.n.e., nieco młodsze, szacowane na lata 4300–2500p. n. e., znaleziono w Andach. Kukurydza stanowiła podstawę wyżywienia ludów Majów, Inków i Azteków. Zadziwiająca jest intuicyjna znajomość chemii przez tych „nieucywilizo- wanych” ludzi. Ziarno kukurydzy gotowali bowiem z kawałkiem wapienia bogatego w wodorotlenek wapnia. Zwiększa on przyswajanie witaminy B3 z kukurydzy, która jest w nią...

Autor: Magdalena Nowakowska
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.