Ten niezwykle ozdobny krzew ma owoce o niezwykłych właściwościach leczniczych i kosmetycznych – to doskonały środek przeciwzapalny, podnoszący odporność i nawilżający skórę. Nazwa rokitnika „Hippophae” wywodzi się z Grecji i pochodzi od słów „hippos” – koń i „phaos” – błyszczący. Wzięła się stąd, że w starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie, by miały błyszczącą sierść.
m liście i owoce rokitnika, zarówno świeże, jak i suszone, mrożone lub przetworzone w postaci przecierów, soków, galaretek czy oleju. Przetwory z rokitnika wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwobrzękowe, przeciwnowotworowe, odtruwające, wzmacniające, obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz witaminizujące.
l Owoce rokitnika wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w owrzodzeniach jelita grubego.
– działają lekko zapierająco, więc warto je podawać w biegunkach;
– są świetnym środkiem witaminowym polecanym kobietom w ciąży i matkom karmiącym oraz obniżają skutecznie nawet skrajnie wysoki poziom cholesterolu we krwi;
– leczą gościec;
– zawarte w rokitniku tokoferole mają charakter witaminy E i chronią organizm przed zmianami zanikowymi, zwyrodnieniowymi, zakrzepowymi i skurczowymi, m.in. w obrębie naczyń krwionośnych i skóry.
l Olej tłoczony z całych owoców rokitnika wraz z nasionami stosuje się jako środek gojący uszkodzenia skóry i błon śluzowych, ponieważ działa odżywczo i zapewnia ich elastyczność oraz odporność.
– stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie nawet bardzo trudnych do wyleczenia ran;
– leczy stany zapalne skóry i grzybice;
– stosuje się go w zapaleniu pochwy i szyjki macicy oraz w nadżerkach szyjki macicy;
– Przygotowuje się z niego płukanki stosowane w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
l Wyciągi olejowe z rokitnika (owoce zalane oliwą na 14 dni) stosuje się w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach oraz uszkodzeniach skóry przez promieniowanie słoneczne i rentgenowskie.
l Napary z liści używane są pomocniczo wewnętrznie w leczeniu gośćca i stanów zapalnych przewodu pokarmowego.
– zewnętrznie wykorzystuje się je do przemywania trudno gojących się ran i okładów w różnych schorzeniach skórnych.
W kosmetyce
Owoce, nasiona i liście rokitnika stanowią wspaniały surowiec kosmetyczny, który służy do produkcji maseczek do twarzy, toników i innych środków oczyszczających i odżywiających skórę oraz masek do włosów.
l Olej jest stosowany do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promieniowanie ultrafioletowe, w tym nadmiernie opalonej przez słońce. Łagodzi stany zapalne i regeneruje.
– wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.
W kuchni
Jagody rokitnika mogą się przydać i w kuchni. Jeśli komuś nie przeszkadza ich lekko gorzki smak (choć wyhodowano już odmiany bez tej charakterystycznej goryczki), to spokojnie może zjeść je na surowo. Ciekawie wyglądają przetwory z nich – mają ładny kolor i ten rzadko występujący owoc zadziwi gości przy stole. Tak więc warto przygotować z rokitnika konfiturę, dżem, galaretkę lub sok.
Sok z rokitnika jest tak kwaśny, że z powodzeniem może zastąpić cytrynę do herbaty lub służyć do przyprawienia galaret i innych potraw. We Francji z rokitnika przyrządza się sos podawany do ryb i mięsa, a w Czechach i na Słowacji galaretkę serwowaną z rybami lub serem.
W kuchni można także wykorzyst