Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)

Ten niezwykle ozdobny krzew ma owoce o niezwykłych właściwościach leczniczych i kosmetycznych – to doskonały środek przeciwzapalny, podnoszący odporność i nawilżający skórę. Nazwa rokitnika „Hippophae” wywodzi się z Grecji i pochodzi od słów „hippos” – koń i „phaos” – błyszczący. Wzięła się stąd, że w starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie, by miały błyszczącą sierść.

m liście i owoce rokitnika, zarówno świeże, jak i suszone, mrożone lub przetworzone w postaci przecierów, soków, galaretek czy oleju. Przetwory z rokitnika wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwobrzękowe, przeciwnowotworowe, odtruwające, wzmacniające, obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz witaminizujące.

Wyciągi olejowe z owoców rokitnika zaleca się je w chorobach wywołanych przez wirusy lub bakterie, przebiegających z gorączką.

l  Owoce rokitnika wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w owrzodzeniach jelita grubego.

–  działają lekko zapierająco, więc warto je podawać w biegunkach;

–  są świetnym środkiem witaminowym polecanym kobietom w ciąży i matkom karmiącym oraz obniżają skutecznie nawet skrajnie wysoki poziom cholesterolu we krwi;

–  leczą gościec;

–  zawarte w rokitniku tokoferole mają charakter witaminy E i chronią organizm przed zmianami zanikowymi, zwyrodnieniowymi, zakrzepowymi i skurczowymi, m.in. w obrębie naczyń krwionośnych i skóry.

l  Olej tłoczony z całych owoców rokitnika wraz z nasionami stosuje się jako środek gojący uszkodzenia skóry i błon śluzowych, ponieważ działa odżywczo i zapewnia ich elastyczność oraz odporność.

–  stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie nawet bardzo trudnych do wyleczenia ran;

–  leczy stany zapalne skóry i grzybice;

–  stosuje się go w zapaleniu pochwy i szyjki macicy oraz w nadżerkach szyjki macicy;

–  Przygotowuje się z niego płukanki stosowane w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

l  Wyciągi olejowe z rokitnika (owoce zalane oliwą na 14 dni) stosuje się w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach oraz uszkodzeniach skóry przez promieniowanie słoneczne i rentgenowskie.

l  Napary z liści używane są pomocniczo wewnętrznie w leczeniu gośćca i stanów zapalnych przewodu pokarmowego.

–  zewnętrznie wykorzystuje się je do przemywania trudno gojących się ran i okładów w różnych schorzeniach skórnych.

W kosmetyce
Owoce, nasiona i liście rokitnika stanowią wspaniały surowiec kosmetyczny, który służy do produkcji maseczek do twarzy, toników i innych środków oczyszczających i odżywiających skórę oraz masek do włosów.

l  Olej jest stosowany do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promieniowanie ultrafioletowe, w tym nadmiernie opalonej przez słońce. Łagodzi stany zapalne i regeneruje.

–  wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.

W kuchni
Jagody rokitnika mogą się przydać i w kuchni. Jeśli komuś nie przeszkadza ich lekko gorzki smak (choć wyhodowano już odmiany bez tej charakterystycznej goryczki), to spokojnie może zjeść je na surowo. Ciekawie wyglądają przetwory z nich – mają ładny kolor i ten rzadko występujący owoc zadziwi gości przy stole. Tak więc warto przygotować z rokitnika konfiturę, dżem, galaretkę lub sok.

Sok z rokitnika jest tak kwaśny, że z powodzeniem może zastąpić cytrynę do herbaty lub służyć do przyprawienia galaret i innych potraw. We Francji z rokitnika przyrządza się sos podawany do ryb i mięsa, a w Czechach i na Słowacji galaretkę serwowaną z rybami lub serem.
W kuchni można także wykorzyst

Autor: Karolina Sienkiewicz
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.