Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa)

Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa)

Choć pasternak ma trzy razy więcej wartości odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach. Wiele osób uważa go za trochę gorszą pietruszkę. Jego zapach, przypominający kminek, anyż i koper, może kojarzyć się z tym warzywem, jednak pod względem smaku kojarzy się raczej z marchewką. Ma wiele cennych właściwości, m.in. pomaga w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, więc warto go wypróbować w kuchni.

Choć pasternak ma trzy razy więcej wartości odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach. Wiele osób uważa go za trochę gorszą pietruszkę. Jego zapach, przypominający kminek, anyż i koper, może kojarzyć się z tym warzywem, jednak pod względem smaku kojarzy się raczej z marchewką. Ma wiele cennych właściwości, m.in. pomaga w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, więc warto go wypróbować w kuchni.

Uważa się, że pasternak, roślina znana już w starożytności, pochodzi znad brzegów Morza Śródziemnego. Trudno jest sprecyzować, kiedy zaczęto go uprawiać, gdyż Grecy i Rzymianie, między innymi Pliniusz w I w. n.e., używali określenia pastinaca zarówno w odniesieniu do marchwi, jak i pasternaku. Podobno cesarz Tyberiusz importował go z terenów dzisiejszych Niemiec, z doliny Renu. Rzymianie uważali bowiem nasiona i korzenie pasternaku za afrodyzjak. Mo...

Autor: Magdalena Nowakowska
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.