Seler korzeniowy jest przepyszny. Ten krewniak selera łodygowego bardzo dawno zadomowił się w Europie. Oprócz potwierdzenia w medycynie tradycyjnego zastosowania korzenia, najnowsze badania wykazały obecność w nim dwóch niezwykle wartościowych związków o działaniu przeciwnowotworowym.
Seler korzeniowy jest przepyszny. Ten krewniak selera łodygowego bardzo dawno zadomowił się w Europie. Oprócz potwierdzenia w medycynie tradycyjnego zastosowania korzenia, najnowsze badania wykazały obecność w nim dwóch niezwykle wartościowych związków o działaniu przeciwnowotworowym.
Nasz ogródkowy seler pochodzi od dziko rosnącego w Europie oraz w Afryce Zachodniej, Azji i obu Amerykach selera błotnego (Apium repens). Jest powszechnie używany także w Polsce jako roślina warzywna i przyprawowa. Uprawia się dwie jej formy – korzeniową i liściastą (naciową). Każda ma liczne odmiany uprawne. Do celów leczniczych stosuje się odmianę korzeniową, do celów przyprawowych zaś odmiany zarówno korzeniowe, jak i naciowe.
Dziki seler błotny wykorzystywany był w medycynie już od czasów starożytnych. Jako świętą roślinę czcili go mieszkańcy starożytnego ...