Seler korzeniowy (Apium graveolens)

Seler korzeniowy (Apium graveolens)

Seler korzeniowy jest przepyszny. Ten krewniak selera łodygowego bardzo dawno zadomowił się w Europie. Oprócz potwierdzenia w medycynie tradycyjnego zastosowania korzenia, najnowsze badania wykazały obecność w nim dwóch niezwykle wartościowych związków o działaniu przeciwnowotworowym.

Seler korzeniowy jest przepyszny. Ten krewniak selera łodygowego bardzo dawno zadomowił się w Europie. Oprócz potwierdzenia w medycynie tradycyjnego zastosowania korzenia, najnowsze badania wykazały obecność w nim dwóch niezwykle wartościowych związków o działaniu przeciwnowotworowym.

Nasz ogródkowy seler pochodzi od dziko rosnącego w Europie oraz w Afryce Zachodniej, Azji i obu Amerykach selera błotnego (Apium repens). Jest powszechnie używany także w Polsce jako roślina warzywna i przyprawowa. Uprawia się dwie jej formy – korzeniową i liściastą (naciową). Każda ma liczne odmiany uprawne. Do celów leczniczych stosuje się odmianę korzeniową, do celów przyprawowych zaś odmiany zarówno korzeniowe, jak i naciowe.

Dziki seler błotny wykorzystywany był w medycynie już od czasów starożytnych. Jako świętą roślinę czcili go mieszkańcy starożytnego ...

Autor: Magdalena Nowakowska
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.