Burak ćwikłowy (Beta vulgaris)

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris)

Znany był ludziom od co najmniej 8 wieku p.n.e. Już wtedy przetwory z niego służyły jako niezawodny środek wzmacniający, leczący przeziębienia, problemy żołądkowe i... kaca. Z taką opinią zawędrował na Słowiańszczyznę i szybko zrobił u nas karierę. Służył jako pokarm i lek na wiele dolegliwości. Marcin z Urzędowa napisał o nim, że „…jest pomocen zdrowiu ludzkiemu i daje apetytowi ukontentowanie”.

Znany był ludziom od co najmniej 8 wieku p.n.e. Już wtedy przetwory z niego służyły jako niezawodny środek wzmacniający, leczący przeziębienia, problemy żołądkowe i... kaca. Z taką opinią zawędrował na Słowiańszczyznę i szybko zrobił u nas karierę. Służył jako pokarm i lek na wiele dolegliwości. Marcin z Urzędowa napisał o nim, że „…jest pomocen zdrowiu ludzkiemu i daje apetytowi ukontentowanie”.

Potrawy z niego uwielbiali podobno między innymi Bolesław Chrobry i – uwaga! – niezwykle dbający o swoją formę Jagiełło, król cieszący się żelaznym zdrowiem do późnego wieku.
W Rosji burak do dziś jest jednym z ulubionych warzyw. Tak było od X wieku, kiedy to trafił do naszych wschodnich sąsiadów z Bizancjum. W XIV  powszechnie już gościł w kuchni bojarów i ich poddanych.
Buraki pokrojone w krążki z przyprawą z imbiru podawano tam cz...

Autor: Kasia Bury
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.