Dostaliśmy wiele listów, by napisać o właściwościach zdrowotnych topinambura, który coraz częściej pojawia się w dobrych restauracjach i głośniej o nim w telewizyjnych programach kulinarnych. Ostatnio pisaliśmy o nim w numerze 3-4/2014, ale aby spełnić liczne prośby Czytelników – przypominamy to smaczne i zdrowe warzywo, które – poza Śląskiem – skutecznie zostało wyparte z domowych jadłospisów przez ziemniaki.
Dostaliśmy wiele listów, by napisać o właściwościach zdrowotnych topinambura, który coraz częściej pojawia się w dobrych restauracjach i głośniej o nim w telewizyjnych programach kulinarnych. Ostatnio pisaliśmy o nim w numerze 3-4/2014, ale aby spełnić liczne prośby Czytelników – przypominamy to smaczne i zdrowe warzywo, które – poza Śląskiem – skutecznie zostało wyparte z domowych jadłospisów przez ziemniaki.
Dziś pomału wraca do łask – i to nie tylko ze względu na smak i walory odżywcze, ale i dlatego, że stał się przedmiotem badań naukowców, którzy poddali jego zawartość dokładnej analizie i odkryli w nim prawdziwe skarby. Na początek głośno zrobiło się przede wszystkim o jego właściwościach przeciwcukrzycowych. Bowiem głównym składnikiem bulw jest cenna inulina (jej zawartość w bulwie dochodzi aż do 17% i stanowi około 80% wszystkich węglowodanów), która przekształca się we fruktozę, czyli cukier prosty, znacznie zdrowszy, a przede wszystkim – dobrze tolerowany przez diabetyków, którym glukoza szkodzi. Innymi słowy – bulwy topinambura w przeciwieństwie do ziemniaków są doskonałym pokarmem dla diabetyków. A cukrzyca to dziś jedna z chorób uznawanych za cywilizacyjne, stanowi coraz większy problem na całym świecie – doganiając pod tym względem schorzenia układu krążenia i nowotwory...
Inulina ponadto wspomaga przyswajanie przez organizm wapnia oraz magnezu i doskonale rozwija się na niej dobroczynna flora jelitowa, wpływając na prawidłowe trawienie i na naszą odporność.
Skład i właściwości
Jest on także skarbnicą cennych minerałów: zwłaszcza potasu (regulującego ciśnienie krwi, wspierającego pamięć i koncentrację), żelaza, a także krzemu odpowiedzialnego za kondycję skóry, włosów i paznokci, wzmacniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego odkładaniu się w nich cholesterolowych złogów prowadzących do przewężeń i niedrożności, magnezu (między innymi łagodzącego stany napięcia nerwowego) i miedzi. Do tego dochodzą wapń cynk, sporo witamin: C (topinambur ma jej nawet 2 ra