Koper włoski

Koper włoski, bliski krewny kopru ogrodowego pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych.Starożytni zaliczali go do grupy siedmiu świętych roślin wspomagających zdrowie i przepędzających choroby. Poza tym zarówno Grecy, Rzymianie, Arabowie, Egipcjanie, jak i Chińczycy uważali go za nader skuteczny afrodyzjak oraz środek rozweselający i wywołujący prorocze wizje.

czasach rzymskich legionów żołnierze zawlekli jego nasiona na wyspy brytyjskie, natomiast w średniowieczu rozpowszechnili go w całej Europie benedyktyni, którzy znali w tym czasie około

200 przepisów na sporządzanie mikstur, herbat i nalewek pomagających na różne dolegliwości.

Rzymianie stosowali go dla poprawienia wzroku, Grecy i Greczynki jako niezawodny środek odchudzający i wspomniany już afrodyzjak, czyli środek pobudzający popęd płciowy...

W tym celu wykorzystywano zarówno nasiona, liście, jak i zgrubiałe nasady ogonków liściowych, zwane współcześnie cebulami lub bulwami i spożywane jako smaczna jarzyna.

Panowie cenili sobie również tzw. winko fenkułowe i likier... Jak podają średniowieczne przepisy, korzystały z tych „przysmaków” również białogłowy, jako że były to środki doskonale regulujące menstruację. Poza tym poprawiały trawienie, znosiły wzdęcia, burczenie w brzuchu i zapewniały pogodny nastrój.

Wpółczesne badania potwierdziły lecznicze właściwości kopru włoskiego. Pnadto udowodniono naukowo, że koper włoski – zarówno spożywany jako jarzyna, jak i napar czy nalewka bądź olejek wzmacnia układ moczowo-płciowy u obu płci oraz poprawia pracę śledziony i nerek.

Jednakże nie wolno go przedawkować, gdyż może spowodować halucynacje, zaburzenia zmysłów i nadmiernie pobudzić macicę (toteż nie można go nadużywać w czasie menstruacji i ciąży).

Spożywany w postaci przyprawy kuchennej czy jako warzywo nie traci swoich cennych właściwości leczniczych... Nasionami można posypywać pieczywo, dodawać je do ciast i deserów. Świeże liście (koper lubi słoneczne miejsca i dobrą wilgotną ziemię, ale można go hodować na balkonie i na parapecie kuchennym) dodaje się do sałatek, serów, masła, ryb, mięs duszonych, twarożków. Dobrze komponują się z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, buraczkami ćwikłowymi (również nasiona), a także z baraniną, sarniną...

„Cebule”, czyli bulwy kopru włoskiego można jeść na surowo lub gotować i podawać z tartą bułką, z sosami bądź zapiekać pod beszamelem.

Zielarka


NA TALERZU

Podobne artykuły
  • Koper włoski

    Koper włoski

    Koper włoski, bliski krewny kopru ogrodowego pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i jest jedną z najstarszych rośl...
  • Wierzba

    Wierzba

    Od wieków cieszy się sławą drzewa magicznego. Wedle ludowych wierzeń przynosi szczęście, zapewnia dobre zdrowie, chr...
  • Jęczmień

    Jęczmień

    Jęczmień (Hordeum), to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi  z Bliskiego Wschodu, gdzie znany był ju...

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.