Malina

Rośnie u nas jeszcze dziko w lasach i w zaroślach, ale najczęściej uprawia się ją w wielu odmianach w ogrodach, na działkach i na dużych plantacjach.   Znosi półcień, ale najsilniej rozkrzewia się i owocuje w miejscach nasłonecznionych, na zrębach i obrzeżach lasów. Maliny

pie. Najlepiej rozpocząć suszenie na słońcu, a potem dosuszać powoli, przez kilka dni, np. w letnim piekarniku. Z 1 kg malin otrzymuje się około 15 dag suszu. Suszone owoce malin wchodzą w skład wielu mieszanek ziołowych.

 

Napar z liści zawierających stosunkowo dużo garbników, kwasów organicznych i związków żywicowych zaleca się natomiast jako lek ściągający przy nieżytach żołądka, zwłaszcza u dzieci, a także przy wzdęciach i kolkach jelitowych. Służy on także do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych oraz – zewnętrznie – jako tonik łagodzący podrażnienia skóry. Odwar zaś pomaga przy chronicznych biegunkach, bólach żołądka i w usprawnianiu trawienia.

 

Od bardzo dawna owoce, a także kwiaty i liście malin stosowano w kosmetyce. Odwarem z kwiatów leczono niegdyś trądzik młodzieńczy oraz inne schorzenia skóry. Odwar z liści z dodatkiem potażu był jedną z najstarszych farb do włosów, barwiącą je na czarno. Obecnie najczęściej zaleca się mleczny płyn z owoców, odżywiający i wygładzający każdy rodzaj cery. Oraz, oczywiście, malinowe maseczki.

 

Teresa Lewkowicz-Mosiej

 

Dla zdrowia

Napar z owoców przeciw przeziębieniu i grypie

2 łyżki suszonych owoców malin zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 15 minut. Pić tuż przed położeniem się do łóżka.

 

Odwar z liści przeciw problemom z żołądkiem

Łyżkę rozdrobnionych wysuszonych liści malin zagotować pod przykryciem na wolnym ogniu w 1 i 1/2 szklanki wody. Po odcedzeniu i przestudzeniu pić po pół szklanki 3 razy dziennie.

 

Sok ze świeżych owoców

Dojrzałe maliny umyć, przepuścić przez sokowirówkę. Można dosłodzić do smaku. Następnie zlać w butelki z ciemnego szkła, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 20 minut. Schłodzić w pozycji leżącej. Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu. Doskonały jako dodatek do herbaty, leczy przeziębienia.

 

Letni koktajl

Wymieszać 5 łyżek soku malinowego, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki niegazowanej wody mineralnej, 2 łyżeczki miodu. Wrzucić kilka kostek lodu. Ten koktajl nie tylko wspaniale gasi pragnienie i odświeża, ale również wzmacnia, dodaje energii.

 

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.