Zwana inaczej sokorą lub topolą nadwiślańską, a to dlatego, że kocha wodę. Jest jednym z gatunków reprezentujących rodzinę wierzbowatych. Jej pączki są cennym surowcem działającym m.in. napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie i przeciwzapalnie. Jest źródłem nie tylko substancji leczniczych, ale także drewna i barwników wykorzystywanych w przemyśle.
Zwana inaczej sokorą lub topolą nadwiślańską, a to dlatego, że kocha wodę. Jest jednym z gatunków reprezentujących rodzinę wierzbowatych. Jej pączki są cennym surowcem działającym m.in. napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie i przeciwzapalnie. Jest źródłem nie tylko substancji leczniczych, ale także drewna i barwników wykorzystywanych w przemyśle.
Znanych jest około 40 gatunków topoli, 30 mieszańców i 10 odmian. Topola czarna należy do tych najchętniej wykorzystywanych w lecznictwie i z pewnością nie odgrywa pośród swoich sióstr roli czarnego charakteru. Występuje w środkowej i południowej Europie, Azji (na Kaukazie i w Zachodniej Syberii), północnej Afryce i w Ameryce Północnej. Jej królestwem są tereny wilgotne lub przynajmniej okresowo zalewane. Rośnie dziko w dolinach wielkich rzek, nad brzegami jezior lub jako jeden z gatunków łęg&oacu...