Wielkanocny koszyk

Wielkanocny koszyk

nicia, ludzi przed zepsuciem moralnym. To znany od starożytności konserwant. Egipcjanie już 3000 lat p.n.e. konserwowali mięso solą. W dawnej Polsce na Wielkanoc wyciągano ze spiżarni mięsa, wędliny i sery konserwowane w soli, oraz kiszonki, których podstawą roztworu również była sól. Bez tego składnika niemożliwym byłoby przetrwanie zimy. Sól jest także symbolem życia.

Pieprz i chrzan
Często do koszyka ze święconką wkładamy także inne przyprawy – pieprz i chrzan. Pieprz symbolizuje gorzkie zioła, które Żydzi dodawali do pikantnego sosu zwanego charoset. Maczali w nim baraninę na pamiątkę niewolniczej pracy w Egipcie. Z kolei chrzan jest lubianym dodatkiem do mięs. Wiele osób nie wyobraża sobie na wielkanocnym stole białej kiełbasy nieprzyprawionej chrzanem. Podobnie jak sól chroni od zepsucia.

Magdalena Nowakowska

Autor: Magdalena Nowakowska
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.