Zamiast kawy

Zamiast kawy

Jest mnóstwo naturalnych środków poprawiających pracę umysłu, koncentrację i pamięć, a równocześnie, w przeciwieństwie do chemicznych stymulantów, nie działających negatywnie na zdrowie, zwłaszcza na układ nerwowy. Przeciwnie – większość z nich dostarcza organizmowi dodatkowe odżywcze składniki, dobroczynne wpływające nie tylko na mózg, ale i na nastrój.

dcedzić i dodać tyle wrzątku, żeby otrzymać szklankę płynu. Pić po pół szklanki 2–3 razy dziennie, przy zmęczeniu, przeciążeniu pracą, napięciu nerwów.

Eliksir sprzyjający skupieniu
10 g rozdrobnionych owoców głogu i szczyptę sproszkowanego cynamonu zalać 2 szklankami wrzątku i przez 20 minut podgrzewać na małym ogniu, utrzymując płyn w stanie lekkiego wrzenia. Pić po 1/2 szklanki w chwili spadku koncentracji.

Lawenda
Od wieków zaleca się ją zarówno dla uspokojenia nerwów, na poprawę nastroju, jak i dla oczyszczenia umysłu, a także na wzmocnienie pamięci. Przeciwdziała zmęczeniu. Według Syreniusza „mózg zimny rozgrzewa”, zachęcając go do wzmożonej pracy. Działa relaksująco, antydepresyjne. Zapobiega lękom, nerwicy, łagodzi skutki stresu i związane z nim objawy, takie jak bezsenność, napięcie, bóle głowy, palpitacje serca.

Wonna herbatka
Łyżkę kwiatów lawendy zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15 minut, odcedzić. Pić małymi łyczkami, wdychając aromat naparu, przy ataku zmęczenia, zwłaszcza połączonym z nadmiernym napięciem nerwów. Można dosmaczyć miodem lub
stewią.

Rzeżucha
Roślina ta zawiera dużo witaminy C, witaminy A, E, PP i grupy B, a zatem większość z tych, które są zalecane jako składnik paliwa dla umysłu. Do tego – ze względu na zawartość chromu – reguluje poziom glukozy we krwi, chroni przed jego „skokami”.  Jest znakomitym środkiem pobudzającym siły żywotne. Od czasów starożytnych zalecano ją osobom przemęczonym i zestresowanym. Sokiem z rzeżuchy warto się wspomagać w przypadku dolegliwościach nerwowych wywołanych napięciem.

Eliksir zapewniający szybki przypływ sił
Do 2/3 szklanki ciepłej wody dodać 1/3 łyżki soku z rzeżuchy. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Koktajl witaminowy
Wymieszać w równych proporcjach soki z marchwi, selera i buraków. Szklankę mieszanki przyprawić kilkoma kroplami soku z cytryny i dodać po łyżce posiekanych drobno natki pietruszki i rzeżuchy.

Beata Kondysar

Autor: Beata Kondysar
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.