Czyściec bulwiasty (Stachys affinis)

Czyściec bulwiasty (Stachys affinis)

Jest jednym z wielu zapomnianych warzyw przeżywających w ostatnich latach prawdziwy renesans. Co roku w marcu w niektórych supermarketach pojawiają się kosze wypełnione małymi, blado-beżowymi bulwkami przypominającymi kształtem segmentowane larwy… Widok nie jest więc zbyt zachęcający, ale za to smak wyborny, zaspokajający gusta najbardziej wybrednych podniebień. Dodatkowym atutem są również właściwości lecznicze tego niecodziennego warzywa.

Jest jednym z wielu zapomnianych warzyw przeżywających w ostatnich latach prawdziwy renesans. Co roku w marcu w niektórych supermarketach pojawiają się kosze wypełnione małymi, blado-beżowymi bulwkami przypominającymi kształtem segmentowane larwy… Widok nie jest więc zbyt zachęcający, ale za to smak wyborny, zaspokajający gusta najbardziej wybrednych podniebień. Dodatkowym atutem są również właściwości lecznicze tego niecodziennego warzywa.

Czyściec bulwiasty pochodzi z Chin i Japonii, dlatego zwany jest także chińskim karczochem, bulwą japońską lub zatrwianem japońskim. Należy do rodziny jasnotowatych – tej samej co mięta i lawenda. Nie jest jednak uprawiany dla aromatycznych liści czy kwiatów, ale dla małych bulw pełnych bruzd i końców podziemnych łodyg. Niestety, podobnie jak mięta rozmnaża się poprzez system korzeni i kłączy, więc ciężko go wyplenić z ogródka ...

Autor: Karolina Sienkiewicz
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.