Fasola mung, zwana także złotą fasolą, pochodzi z Indii, lecz stała się tradycyjnym elementem kuchni chińskiej. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli pod względem leczniczym, ponieważ skutecznie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn i wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego.
Fasola mung, zwana także złotą fasolą, pochodzi z Indii, lecz stała się tradycyjnym elementem kuchni chińskiej. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli pod względem leczniczym, ponieważ skutecznie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn i wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego.
Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny bobowatych. Dorasta do 120 cm wysokości i ma duże trójlistkowe liście. Kwiaty są motylkowe, skupione w wielokwiatowych kwiatostanach, żółte lub fioletowożółte. Owoc, jak w przypadku pozostałych gatunków fasoli, jest długim, zielonym strąkiem. W środku wyrastają drobniutkie ziarenka (7–20 sztuk), które mają najwyżej 5 mm długości.
Są one żółte (stąd nazwa „fasola złota”) lub ciemnozielone. W sklepach można dostać przede wszystkim te zielone. Znajdziemy je na półkach ze zdrową żywnością...